Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är bilen med det säkraste baksätet i Sverige

1 av 177 modeller får full pott

Större
Stäng
  • Försäkringsbolaget Folksam har granskat 177 familjebilar. Foto: Folksam
    Försäkringsbolaget Folksam har granskat 177 familjebilar. Foto: Folksam
  • Försäkringsbolaget Folksam har granskat 177 familjebilar. Foto: Folksam

Även om säkerheten för barn och passagerare i baksätet blir allt bättre, är det en enda modell av 177 som har alla säkerhetssystem i baksätet som standard.

Försäkringbolaget Folksam har undersök vilken säkerhetsutrustning som finns i 177 familjebilar. Granskningen visar att utrustning som ökar säkerhet för barn och passagerare har ökat successivt i nyare bilar, men att det fortfarande finns brister i baksätet jämfört med framsätet.

Eftersom barn ofta sitter i baksätet är det viktigt att bilen har säkerhetsutrustning även där, såsom bältespåminnare, bältesförsträckare, bälteskraftbegränsare samt sidokrockgardin.

LÄS MER: Här är de säkraste bilarna 2021

– Vi har tittat särskilt på tre säkerhetsfunktioner hos bilbältet, där vi ser att biltillverkarna idag ökar säkerheten även i baksätet. En annan egenskap är sidokrockgardin som i princip är standard i de flesta nyare bilmodeller. Vi kan samtidigt konstatera att integrerade framåtvända bilbarnstolar är väldigt ovanliga i dagens bilar, trots att man då minimerar risken för att barnen åker helt utan bilbarnstol, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Resultaten visar att en enda modell av familjebilarna har samtliga säkerhetssystem som standard i baksätet, inklusive framåtvända och integrerade bilbarnstolar i baksätet för åldern 5 till 12 år. Modellen som är bäst i undersökningen är Volvo V90 och Volvo S90 från tillverkningsår 2016 och framåt.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com