Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Topplista: Bilarna med säkrast baksäten för barn

Bara åtta bilmodeller får högsta betyg av Folksam

Här är de säkraste bilarna – för barn i baksätet.
Folksam har granskat 159 modeller – bara åtta får högsta betyg.
– Det är viktigt för köpare av begagnade bilar att hitta de modeller som har säkerhetssystem, vilket kan vara svårt, säger Anders Ydenius, forskare hos Folksam.

Folksam listar de säkraste familjebilarna utifrån sin senaste ranking av bilars krocksäkerhet.  Åtta modeller får högsta säkerhetsbetyg för barn som åker i baksätet. Det är bilar från Audi, Mercedes, Volvo och Volkswagen.

159 familjebilar som alla har fått betyget Bra val i krocksäkerhetsrapporten ”Hur säker är bilen? 2019 har gåtts igenom och rankats över hur säkra de är för barn i baksätet.

Endast åtta bilmodeller får det högsta betyget. Av dessa har Volvo fyra modeller i topp,
Volvo S90/V90 16-,
Volvo V40 12–18,
Volvo XC60 08–17
Volvo XC60 17-.
Audi A6 18-
Audi Q7 16-
Mercedes E-klass 16-
VW Touran 15-

− För att få högsta betyg i vår rankning av säkra familjebilar ser vi över vilka säkerhetssystem som finns i baksätet som framför allt skyddar barn som åker framåtvänt. Utöver autobroms som standard handlar det om att bilarna ska ha bältespåminnare, bältessträckare, bälteskraftbegränsare och sidokrockgardin som standard i baksätet samt att integrerad bilbarnstol erbjöds som tillval när bilen var ny, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Barnens säkerhet i baksäten varierar stort. Det finns ett flertal olika säkerhetssystem som påverkar deras säkerhet vid en eventuell krock.Enligt Anders Ydenius är det enskilt viktigaste skyddet är bilbältet, även för framåtvända barn i baksätet. Även bältespåminnare är mycket effektivt och är särskilt viktigt i baksätet då bältesanvändningen är lägre där. Även sidokrockgardiner som täcker bilens baksäte och minskar risken för skallskador på framåtvända barn, samt bältessträckare och bälteskraftbegränsare, som bland annat ger en minskad risk för nackskador, är viktiga system för att skydda barn i baksätet.

Att erbjuda säkerhetssystem som standard i baksätet är mer sällsynt i äldre bilar. Både bältesförstärkare och kraftbegränsning av bältet vid en kollision erbjuds i nära åtta av tio nyare modeller, att jämföra med cirka fyra av tio bilar av tidigare generation.

− Vi ser att införandet av säkerhetssystemen i baksätet ökar i nyare bilgenerationer, vilket är glädjande. Det är viktigt för köpare av begagnade bilar att hitta de modeller som har säkerhetssystem, vilket kan vara svårt, säger Anders Ydenius.

Än så länge är det bara Audi, Mercedes Volvo och Volkswagen som erbjuder integrerade bilbarnstolar i vissa av sina modeller bland de granskade bilmärkena.

− Vi skulle gärna se att fler biltillverkare erbjuder integrerade bilbarnstolar bak i bilarna. De flesta barn som åker framåtvänt har en egen bilbarnstol, men en integrerad stol innebär att bilbarnstolen alltid är med, säger Anders Ydenius.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com