Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första detaljerna om nya BMW 5-serien

Anländer till marknaden om två år

  • Foto: BMW

BMW verkar vara på gång med att jobba på en ny generation av BMW 5-serien och presenteras sannolikt om två år. 

BMW har precis gett 5-serien ett ansiktslyft, men det betyder inte att den bayerska biltillverkaren slutar jobba vidare. BMW arbetar redan intensivt med efterträdaren G60/G61, och den kommer antagligen presenteras på hösten om två år, berättar tyska Autobild.

Någon form av förbränningsmotor kommer finnas, men det är elektrifiering som gäller, speciellt för M5. Autobild har gissat hur den nya generationen kan tänkas att se ut, och de tror att den kommer få samma strålkastare som finns på X8 och antagligen nästa generationen av 7-serien kommer få nästa år. 5-serien kommer antagligen få det stora njurgallret och smala strålkastare. 

LÄS MER: Försäljningen hos BMW och Mercedes gasar på

I interiören så kommer den antagligen få den senaste generationen av iDrive. Måtten på både sedan- och kombiversionen blir något större, så de blir cirka fem meter långa och 1,9 meter breda. 5-serien kommer sannolikt baseras på en vidareutveckling av den nuvarande CLAR-plattformen som tillåter allt från diesel, till olika sorters hybrider. Rent teoretiskt kan även vätgas användas, som kommer finnas i X5, i små mängder från och med nästa år. 

Det kommer även finnas en M-version av 5-serien. Enligt Car Magazine kommer för första gången två drivlinor erbjudas, båda med fyrhjulsdrift. Den enda är en laddhybrid där basen är en V8-motor med dubbelturbo och 750 hästar, samma som antagligen kommer användas i X8 M. En annan version som verkar ännu mer intressant, är en elektrisk version med tre elmotorer, som redan har visats upp i ett koncept. 

Där skulle systemeffekten vara på över 1 000 hästkrafter, och det är väldigt många hästkrafter. Men färre än Plaidversionen av Tesla Model S. Motorerna skulle matas med 135 kWh-batterier, som skulle ha en räckvidd på cirka 70 mil. M-versionen av 5-serien bör presenteras i slutet av 2023. 

LÄS ÄVEN: Ny plattform ska tillverka BMW:s alla framtida bilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com