Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford Focus växer upp

Fjärde generationen mognare än någonsin.

Den fjärde generationen av Ford Focus är här. Den är större, rymligare och laddad med tekniska hjälpmedel för föraren.

När den första Ford Focus lanserades för 20 år sedan var den ett tvärt brott mot föregångaren Escort. Från att ha varit en försynt filur som inte gjort något vidare väsen av sig var Fords spelkort i Golfklassen plötsligt en joker: kul att titta på och minst lika kul att köra omkring i. Den var ett busfrö, helt enkelt, som hade vänt kepsen bak och fram.

Sedan dess har tiden gått och när den fjärde generationen Ford Focus nu gör entré har den vuxit upp, blivit medelålders och börjat pensionsspara. Borta är den stunsiga uppsynen och i stället har Ford Focus numera en mjuk och flödande linjeföring, en förvandling som skett gradvis för varje ny generation.

Rymligare har den blivit också. Tack vare längre hjulbas finns bättre plats för knäna i baksätet och även i axelhöjd ska bredden ha blivit större. Här finns också gott om förarhjälpmedel: adaptiv farthållare med stopp-start-funktion, autobroms med fotgängarigenkänning och filhållningsassistent som dessutom hjälper dig att styra undan hinder. För den trängselängslige finns också en fickparkeringsfunktion.

Som dock håller sig till reglerna.

Vid introduktionen kommer man att kunna välja mellan två olika bensinmotorer, dels en trecylindrig enlitersmotor på 85, 100 eller 125 hästkrafter, dels en 1,5-litersmaskin på 150 eller 182 hästkrafter. En dieselspis på 1,5 liter och 95 eller 120 hästkrafter finns också i sortimentet. Växellådorna som erbjuds är antingen en sexpetad manuell eller åttaväxlad automatlåda.

Precis som Volkswagen Golf har Ford Focus också olika bakaxelkonstruktioner beroende på motorval. De starkare varianterna går en delad bakaxel monterad i en separat hjälpram, medan de mindre maskinerna får nöja sig med att studsa fram på en traditionell halvstel axel.

För svenskt vidkommande är två utrustningsvarianter aktuella: Vignale som är lite glittrigare samt Active, som har höjd fjädring och terrängplast runt hjulhusen. Därmed tar även Ford Focus rygg på den rådande suvtrenden – någonting annat tycks inte kunna säljas nuförtiden.

Nya Ford Focus kommer ska finnas tillgänglig för försäljning från och med i juni, men än så länge finns inga prisuppgifter för den svenska marknaden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com