Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Fiat Grande Panda är en rivig eldriven italienare

Grande Panda är den största och viktigaste nyheten från Fiat på många år. Den pigga Grande Panda är betydligt större än en vanlig Panda och finns både som elbil och med hybridmotor.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Fiat har lovat att sommaren 2024 kommer att bjuda på en mycket stor nyhet. Italienarna har laddat upp för premiären på den första nya bilen i en hel familj av Panda-modeller i varierande storlekar. Inte en bil i mikrokategorin, som vi känner Panda-namnet från, utan en rad större modeller.

Med Grande Panda har den första medlemmen i den nya Panda-familjen precis landat. Och om det finns en banbrytande modell för Fiat, så är det denna: en helt ny modell på en ny plattform och en modell som med sin robusta crossover-kaross och en längd på 399 cm är som skapad för oss européer.

Gul Fiat Panda Grande från sidan

Det finns få bilder av den sprillans nya Grande Panda, och det finns endast starkt begränsad information. Det är dock säkert att Grande Panda kommer både som elbil och som hybrid, och vi känner oss ganska säkra på att Grande Panda är systermodell till Citroën ë-C3/C3, Citroën ë-C3 Aircross/C3 Aircross och nya Opel Frontera.

Bort med allt det runda från Fiat

Smart Car-plattformen är Stellantis-koncernens prisvärda lösning för små och kompakta modeller. En lösning som gör det möjligt att sälja bilar till låga priser, vilket gör det lättare att konkurrera med kinesiska tillverkare. Den elektriska versionen av Grande Panda kan vi av den anledningen förvänta oss med en elmotor på 113 hk och ett batteri med en kapacitet på 44 kWh – och en räckvidd över 300 kilometer. En version med mindre batteri är också en möjlighet. Bensinversionen med hybridsystem kommer att använda en 1,2-liters motor med tre cylindrar och en elektrisk dubbelkopplingsväxellåda.

Gul Fiat Panda i showroom bakifrån

Där Fiat, särskilt sedan den förnyade 500 från 2007, har hyllat det runda och gulliga, går italienarna i motsatt riktning med Panda-familjen. Här finns massor av hänvisningar till den ursprungliga Panda från 1980-talet, och det finns nya designlösningar som pixel-strålkastarna med ett galler i motsvarande design. FIAT-namnet är 3D-printat i bakluckan, och i dörrarna är den nedre delen också tredimensionell. Och Fiat lovar att den gula färgen bara blir en av flera pigga kulörer.

Det runda designen kommer att leva vidare med 500, som inom ett år eller två kommer att ersättas av en bensin-hybridversion av den elektriska 500e.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com