Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Enastående McLaren F1 – värderas till 15 miljoner dollar

Är i fantastiskt skick

Större
Stäng
  • Foto: Gooding & Company’s
    Foto: Gooding & Company’s
  • Foto: Gooding & Company’s

En fantastiskt McLaren F1 har stått mest av sin tid hos en japansk samlare som har tagit hand om den här pärlan på bästa sätt. Allt som allt har den körts mindre än 39 mil och värderas till 127,7 miljoner kronor.

En minst sagt exklusiv McLaren kommer gå under klubban under en auktion som Gooding & Company’s arrangerar mellan 13 och 14 augusti. 

Det kanske är en av de viktigaste bilarna de senaste årtionden, McLaren F1. Det är en Formel 1-bil för vanliga gator. Projektet med att utveckla bilen började 1988 när bland annat Ron Dennis, som ledde McLarens framgångsrika Formel 1-team, bestämde sig för att förvandla Gordon Murrays koncept till en verklig produktionsbil. 

Produktionsbilen visades upp för första gången 1992 och hyllades som ett mästerverk. Den hade material som var ovanliga för vanliga personbilar på den tiden: kolfiber, kevlar, titan och till och med guld. 

LÄS MER: Köp första exemplaret av McLaren P1 – en del av treenigheten

Bilen använde Formel 1-teknik, såsom markeffekt för att generera downforce. Motorn är en sexliters V12-motor som byggdes av BMW:s M-avdelning och genererade över 100 hästkrafter per liter och hade ett ylande ljud när den närmade sig 7 500 varv per minut. Den har en toppfart på 386,5 km/h. 

Modellen har även annan Formel 1-teknik såsom en monocoque i kofiber, den sexväxlade manuella transaxeln, bromsar från Brembo, och skräddarsydda prestandadäck. Även om den var anpassad för att vara raceas med på banan, skulle den även vara bekväm på vanliga gator. Den är utrustad även med luftkonditionering samt ett ljudsystem från Kenwood. 

Totalt byggdes 106 exemplar av McLaren F1. Just det här exemplaret, chassi 029, har stått gömd i en privat samling i Japan där den sköttes om till perfektion och har sällan körts. Därmed är skicket enligt auktionsfirman exceptionellt. Den nuvarande ägaren, en amerikan, har fortsätt sköta om den på bästa sätt. Allt som allt har den körts mindre än 39 mil. Dessutom har bilen en ovanligt färg, det enda exemplaret i Creighton Brown. Färgen kombineras med ljusbrun och mörkbrunt läderklädsel i cockpiten. 

Den värderas till 15 miljoner dollar, motsvarande 127,7 miljoner svenska kronor. 

LÄS ÄVEN: Nu kan du få Koenigsegg Jesko i miniformat

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com