Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hittad i lada: Lamborghini värd 13 miljoner

"En helt fantastisk bil - som en tidskapsel"

En dammig lada långt ute i en tysk skog.
Där stod den gömd i flera år: en Lamborghini Miura P400 S från 1969.
– En helt fantastisk bil, som en tidskapsel, säger Maarten ten Holder på auktionsfirman Sotheby’s.
Om några månader förväntas bilen säljas för 11-13 miljoner kronor.

Det finns läckra ladufynd – och så finns det exceptionella fynd. Som den här 50-åriga Lamborghinin, som hittades i en lada långt inne i en sydtysk skog.
Visserligen dammig och smutsig, men allt sägs vara i originalskick – även lacken – precis så som den lämnade fabriken utanför Modena 1969.
Den 24 oktober står den uppställd på RM Sotheby´s auktion i London och utgångspriset ligger på drygt nio miljoner kronor. Men slutpriset väntas landa på 11-13 miljoner.
– Vi tror att det är ett av få exemplar i originalskick, därför kommer priset att bli högt, säger VD:n Maarten ten Holder på RM Sotheby´s.
– På 50 år har den här bilen med chassinummer 4245 aldrig modifierats eller ens lackerats om. Det var exakt så här bilen kom ut från fabriken, den är som en tidskapsel.

Auktionsfirman har grävt i bilens historia och det börjar med en excentrisk tysk reklamguru från Nürnberg vid namn Walter Becker. Han ägde bara bilen i tre år innan han sålde bilen ”iklädd endast en morgonrock i silke” till två bröder, som länge varit på jakt efter den ultimata sportbilen.
En av bröderna hette Hans-Peter Weber och ställde upp i racingtävlingar för amatörer. Men Miuran från 1969 rörde han knappt. Han ansåg att den var för värdefull för att busköra. Totalt har bilen gått 2900 mil under sin livstid, det är ett snitt på 58 mil per år.
Hans-Peter Webers brorson har blivit intervjuad av auktionsfirman och han berättar om ett barndomsminne från början av 70-talet när Hans-Peter kom på besök i sin Lamborghini, ett av de få tillfällen då han ville använda bilen.
– Vi bodde i en skogsdal och man kunde höra motorljudet i flera minuter innan farbror anlände till vårt hus. Det där motorljudet var väldigt speciellt.

Hans-Peter Weber behöll bilen fram till sin död 2015. Den har stått i en väns lada sedan dess, men nu ska den alltså skeppas till London för att auktioneras ut.
– Att sälja en Miura S är väldigt sällsynt, men den här bilen är något alldeles extra och ett tillfälle vi nog aldrig kommer få uppleva igen, säger Maarten ten Holder på Sotheby´s.

Tidigare i år berättade Lamborghini att man återfunnit den Miura P400 som användes i filmen ”The Italian Job” från 1968.
Strax efter filmen försvann bilen, men står som nu utställningsexemplar i den så kallade Kaiser Collection of Vaduz i Liechtenstein.

Snabbfakta Lamborghini Miura

Lamborghini Miura är en sportbil byggd i Italien av Lamborghini åren 1966-1973. Miuran var den första supersportbilen och den första mittmotor-bilen avsedd för landsvägsbruk. Produktionen uppgick till 765 exemplar.
Designer: Bertone
Motor: 12-cyl V-motor
Drivning: Mittmotor
Växellåda: 5-vxl manuell
Hjulbas: 250 cm
Längd: 439 cm
Bredd: 178 cm
Höjd: 110 cm
Vikt: 1 305 kg

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com