Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ladu-Lamborghinin fick ett nytt hem

Budkrig i går kväll på Southeby´s auktion

Den var London-auktionens mest omtalade objekt. Sent i går kväll gick den 50-åriga ”ladu-Lamborghinin” under klubban för 13 miljoner kronor.
– Bilen är ett av få exemplar i originalskick, därför blev priset högt, säger VD:n Maarten ten Holder på RM Sotheby´s.

En gul Lamborghini Miura P400 S från 1969 hittades i en lada långt inne i en sydtysk skog. Visserligen dammig och smutsig, men allt är i originalskick – även lacken – precis så som den lämnade fabriken utanför Modena 1969.
– På 50 år har den här bilen med chassinummer 4245 aldrig modifierats eller ens lackerats om. Det var exakt så här bilen kom ut från fabriken, den är som en tidskapsel, förklarade RM Southeby´s och förväntade sig ett budkrig på bilen när den auktionerades ut i går kväll.

Utgångspriset var drygt nio miljoner kronor, men det steg snabbt under de cirka 20 minuter som budgivningen pågick. Ett 15-tal spekulanter trissade snabbt upp priset.
Tillslut landade priset på 13 miljoner kronor. Den anonyma budvinnaren satt i telefon och hade ett ombud i salen.
– Att sälja en Miura S är väldigt sällsynt, men den här bilen är något alldeles extra och ett tillfälle vi nog aldrig kommer få uppleva igen, säger Maarten ten Holder på Sotheby´s.

Auktionsfirman har grävt i bilens historia och det börjar med en excentrisk tysk reklamguru från Nürnberg vid namn Walter Becker. Han ägde bara bilen i tre år innan han sålde bilen ”iklädd endast en morgonrock i silke” till två bröder, som länge varit på jakt efter den ultimata sportbilen.
En av bröderna hette Hans-Peter Weber och ställde upp i racingtävlingar för amatörer. Men Miuran från 1969 rörde han knappt. Han ansåg att den var för värdefull för att busköra. Totalt har bilen gått 2900 mil under sin livstid, det är ett snitt på 58 mil per år.

Hans-Peter Webers brorson var på plats under auktionen i går – och i en intervju berättade han om ett barndomsminne från början av 70-talet när Hans-Peter kom på besök i sin Lamborghini, ett av de få tillfällen då han ville använda bilen.
– Vi bodde i en skogsdal och man kunde höra motorljudet i flera minuter innan farbror anlände till vårt hus. Det där motorljudet var väldigt speciellt.

Hans-Peter Weber behöll bilen fram till sin död 2015. Den stod i en väns lada sedan dess, men efter auktionen i går har bilen alltså fått ett nytt hem.

Snabbfakta Lamborghini Miura

Lamborghini Miura är en sportbil byggd i Italien av Lamborghini åren 1966-1973. Miuran var den första supersportbilen och den första mittmotor-bilen avsedd för landsvägsbruk. Produktionen uppgick till 765 exemplar.
Designer: Bertone
Motor: 12-cyl V-motor
Drivning: Mittmotor
Växellåda: 5-vxl manuell
Hjulbas: 250 cm
Längd: 439 cm
Bredd: 178 cm
Höjd: 110 cm
Vikt: 1 305 kg

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com