Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför ska du köpa en begagnad bil

Många räknar inte med utsläppen under bilens livscykel

Nya bilmodeller blir släpper ut allt mindre koldioxid. Men det kan paradoxalt nog vara bättre för miljön att köpa en begagnad bil, jämfört med att köpa en sprillans ny bil. 

En av aspekterna som man brukar begrunda när det kommer till ett bilköp kan vara hur stort koldioxidutsläpp bilen har. 

Den genomsnittliga utsläppet för nyregistrerade bilar i Sverige utgick till 120 gram per kilometer under 2019, men då måste man räkna med lyvscykeluträkningen. Och den visar att det är bättre att använda en bil i tillräckligt många många år, enligt Kamux.

– Tron att köpet av en ny lågutsläpps-bil med modern teknik alltid är bättre för klimatet än en begagnad lever till viss del fortfarande kvar. Men om man räknar CO2-belastning på bilens livscykel är det tydligt att så inte alltid är fallet. Att köpa en begagnad bil innebär att en ny bil inte behöver tillverkas lika snabbt, säger Karri Kauppila, vd, Kamux i Sverige. 

LÄS MER: Rekord för laddbara bilar – fler än både diesel- och bensinbilar

Det finns uträkningar som visar hur stor del av en bils totala utsläpp som utgörs av tillverkningsprocessen. Om en bil exempelvis körs i 15 år, står tillverkniningsprocessen vanligen står för cirka 14 procent av utsläppen under bilens livscykel. 

Om den den i stället används i sju år står tillverkningsutsläppen för 30 procent av det totala utsläppet. 

Därmed kan det vara en fördel ur ett miljöperspektiv att minimera utsläppen utifrån hela livscykeln. Om bilen används under flera år sprids det totala utsläppet ut som genereras vid tillverkningen av bilen. 

Enligt en beräkning från Kamux har antalet begagnade bilar som sålts med dem ökat med 62 procent fram till september i år, jämfört med förra året. Det märks även att det köps fler begagnade bilar, däribland på Blocket där antalet annonser på elbilar ökade med 260 procent i november jämfört med samma period året innan.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: 50 procent laddbara bilar år 2030

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com