Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför ”bojkottar” Volvo bilmässor

Tyskarna visar 10-tals nya modeller - Volvo inte ens på plats

Hjulafton för tyska bilmärken – men Volvo väljer att hoppa av Frankfurtsalongen för sjätte året i rad.
Bilmärket satsar på egna events i stället – näst på tur står lanseringen av elbilen XC40.
– Vi får bättre utdelning på de resurser vi satsar, säger Volvo Cars pressansverige Stefan Elfström.

Om två veckor drar IAA-mässan i Frankfurt i gång. För de tyska märkena är det rena hjulafton och både Audi, BMW och Mercedes visar upp rader av nya modeller. Volkswagen visar bland annat upp sin nya elbil ID.3.

Svenska Volvo lyser dock med sin frånvaro på höstens stora bilsalong. Volvo har visserligen inga stora nyheter att bjuda på just nu, men det är inte huvudanledningen. Den svensk-kinesiska biltillverkaren sågar bilsalonger som fenomenen och har inte varit med på Frankfurt-mässan på sex år.

– Senast Volvo Cars deltog på Frankfurtmässan var 2013 – sedan länge har vi valt att istället för bilmässor satsa på egna events där vi får bättre utdelning på de resurser vi satsar, till exempel det event där vi visade upp våra säkerhetsinnovationer tidigare i år, och lanseringen av nya Volvo S60 i Charlestonfabriken förra året.

Och Volvo verkar inte ha några planer på att ändra sitt beslut, det blir egna events i stället för publika bilsalonger.

– Jag kan inte säga om detta kommer att omprövas men tills vidare arbetar vi generellt med egna events istället för bilmässor på de flesta marknader.

Miljömässigt går det däremot ifrågasätta hur klokt Volvos beslut är. Är det klimatsmart att flyga in 100-tals journalister till USA och Barcelona för att de ska skriva om märket? Volvos systermärke Polestar har valt webbsända event för att spara in på CO2-utsläppen.

– Vi gör noggranna överväganden från fall till fall hur vi på smartaste sätt kan genomföra våra aktiviteter med tanke på målgruppen och syfte. Ett exempel är lanseringar som genomförs helt och hållet digitalt utan något fysiskt event – så gjorde vi med nya V60 Cross Country. Ett annat är att vi kombinerar en produktlansering med en annan aktivitet vilket var fallet med S60 lanseringen som samordnades med invigningen av Charlestonfabriken. Vid testkörningar är det oftast smartast att flytta människor än bilar men när det är praktiskt möjligt kan vi göra tvärtom.

Nästa stora lanseringsevent för Volvo är av allt att döma elbilen XC40. Enligt uppgift kommer den att visas upp under hösten, även om de första provkörningarna sker senare.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com