Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dagens uppmaning: köp en lågmilare

Unikt exemplar bevarat i nyskick

Somliga gånger blir man förvånad när gamla bilar är nya. Som den här Mercedes-Benz. Men vi har ytterligare några tips.

Året när Mercedes-Benz nya SL-generation R107 presenterades, 1971, var en smula stökigt. Jim Morrison dog i Paris, Idi Amin tog makten i Uganda och Almstriden rasade i Kungsträdgården. Som om R107 skulle bry sig, den var solid som det tyska urberget, gjord av oförstörbara material och kunde stå emot vilka trädräddande demonstranter som helst.

Faktiskt var den så hållbar att inte ens produktionen gick att stänga av. Inte förrän 1989 stängdes SL-kranarna av till förmån för den väldigt mycket kantigare efterträdaren R129 och därmed är R107, eller Dallasmoppen, än i dag den Mercedesmodell som tillverkats under längst tid, bortsett från den österrikiska terrängkrumeluren G-klass.

Så egentligen borde man väl inte höja på ögonbrynen när den brittiska bilhandlaren Hexagon Classics skickar ut ett pressmeddelande om att de har grävt fram en R107 i unikt nyskick och ställt ut den till försäljning. Men en smula fantastiskt är det nog ändå, att den under hela sin levnad blott rullat 154 mil.

Japp, nyskick. Inte blir det sämre av att den har V8 och är en av de allra sist tillverkade exemplaren av R107 från finalåret 1989. Priset? Typ en miljon eller så, men då ska du stå ut med att den är högerstyrd.

Så kan vi ju inte ha det, så vi doppade näsan i vår egen annonsflora för att hitta de där fantastiska lågmilarna som tid och rost inte lyckats rå på. Håll till godo.

1. Bentley Eight 1986: 1.790 mil
Lanserad som en slags lågprisversion av Bentley Mulsanne var Eight ändå rätt imponerande och innehöll förmodligen precis lika många miljarder muttrar som sina flottare syskon. Men man fick klara sig utan sminkspeglar i bakrutestolparna. I Skåne finns en Eight som tycks ha rest genom tiden, redo att åter breda ut sig över vägnätet.

Kristianstad Auto & Motor AB

Kräver dock skepparexamen för att få framföras.

2. Nissan 180 ZX 1988: 3.200 mil
Den här bakhjulsdrivna lilla rackaren ska inte finnas, för alla gamla 180 ZX har fallit offer för driftingtrenden som vaknade i filmen Fast and the Furious fotspår. Så allihop har de hamrats sönder av trimtokiga sladdbarn. Exemplaret i fråga måste ha klarat sig undan våld genom något skyddat boende. Eller vad det nu kan heta. Skyddat garage?

Per Larssons Bil

Kan det bli mer åttiotal?

3. Chrysler Newport 1963: 3.000 mil
Brukar inte alla tantkörda gamla överlevare från USA ha raka sexor? Inte den här, för under huven finns 361 kubiktum fördelade på åtta helamerikanska cylindrar – vad man nu ska med det till, när man ändå bara rullar försiktigt fram och tillbaka till kyrkan på söndagar. Om vädret tillåter. Att den inte gått på raggen gör den unik.

Företagsbilar i Stockholm AB

Hel soffa fram är också ett köpargument.

4. Ford Mustang GT 5.0 1991: 4.650 mil
Fox-Mustang, alltså den tredje Mustanggenerationen, var också den mest långlivade och tillverkades mellan 1978 och 1993. Här är en av de senare exemplaren i en underbar färgkombination av nagellacksrött och plastsilver. Under huven finns det enda som passar sig i en Mustang: en V8. Hörde du det, nya Mustang med fyrcylindrig turbomotor?

AutoLuna AB

Man anar nästan Don Johnson bakom ratten.

5. Lotus Elan 1,6 Turbo 1991: 2.700 mil
Den lite märkliga Lotus Elan från nittiotalets början lär ha varit en fröjd att köra, men köparna uteblev ändå. Det var väl svårt för entusiasterna att svälja att den var framhjulsdriven och hade motor från japanska Isuzu. Än i dag ser den ut som en ärta och är förmodligen långt mer praktisk som bil än efterföljaren Elise.

Carlife.se

Notera Lotusgula fartränder i stolarna.

Så, det var ju inte så svårt att hitta de där guldkornen. Prova själv, vetja. Och så får du börja fundera över vad du kan få ut för din gamla 30.000-mila Volvo 740 i inbyte.

* Om länkarna inte fungerar kan bilarna ha sålts efter artikelns publicering. Trist för dig.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com