Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chocksänker bytesintervall för remmar

Volvo: "Ska ses som en förebyggande åtgärd"

Volvo hade en av marknadens längsta bytesintervall för kammremmen.
Men nu går biltillverkaren ut med nytt besked och nästan halverar bytesintervallet.
– Bakgrunden till bytet ska ses om en förebyggande åtgärd. Intervallet ändras för att säkerställa att motorn inte skadas längre fram på grund av ett kamremsbrott, säger Annika Bjerstaf, Volvos pressansvariga.

2014 introducerade Volvo den nya fyrcylindriga VEA-motorn (står för Volvo Engine Architecture) i dieselutförande i en rad modeller: dels de numera nedlagda modellerna V70, S80 och förra generationen V60, S60 och XC60 samt i V40.
Vid introduktionen fick VEA-motorn en av marknadens längsta bytesintervaller för kamremmen – 24000 mil.
Men nu avslöjar tidningen Motormagasinet att Volvo Cars radikalt ändrat i sina instruktioner. Ny bytesintervall är istället 15000 mil –  och det nya bytesintervallet gäller för samtliga Volvo-modeller tillverkade 2014 och framåt. Det ändrade bytesintervallet gäller även dieselmotorvarianterna D2, D3 och D5.
Det påverkar 86 000 svenska Volvoägare, enligt vad Bytbil kunnat utröna.

Pressansvarige Annika Bjerstaf bekräftar ändringen för tidningen Teknikens Värld:
– Bakgrunden till bytet ska ses om en förebyggande åtgärd. Intervallet ändras för att säkerställa att motorn inte skadas längre fram på grund av ett kamremsbrott, säger hon.
– I bilens instruktionsbok, ett viktigt dokument att hålla sig uppdaterad på, skriver vi också att vi som tillverkare förbehåller oss rätten att göra ändringar i till exempelvis intervall. säger Annika Bjerstaf till Teknikens Värld. Görs en sådan ändring har vi som tillverkare inte skyldighet att i förväg meddela detta enligt gällande lagstiftning. Dock har vi full förståelse för att man som kund kan uppleva detta mindre positivt.

Intervalltiden på 24 000 mil var bland de längsta på marknaden och Volvo är inte enda biltillverkare som kortar tiden för byten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com