Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så dyr blir kamrems-smällen för Volvoägarna

"Många hört av sig de senaste dagarna"

Volvo halverar bytesintervallet för kamremmen på 86 000 bilar.
Det innebär en total kostnad på cirka 250 miljoner för bilägarna, enligt Bytbils uträkning.
– Många har hört av sig de senaste dagarna och varit oroliga, säger Eija Kanerva på Bra Bils verkstad i Enköping.

Volvo hade en av marknadens längsta bytesintervall för kamremmen. Men för några dagar sen gick biltillverkaren ut med nytt besked och nästan halverar bytesintervallet. Från 24 000 mils intervall till 15 000 mil.
– Bakgrunden till bytet ska ses om en förebyggande åtgärd. Intervallet ändras för att säkerställa att motorn inte skadas längre fram på grund av ett kamremsbrott, förklarade Annika Bjerstaf, Volvos pressansvariga.

Det är cirka 86 000 bilar som påverkas och många ägare har reagerat de senaste dagarna.
– Ja, vi har fått en hel del samtal till vår verkstad, säger Eija Kanerva på Bra Bil i Enköping. Någon kund hade kört 18 000 mil så vi förklarade att det är lika bra att byta kamremmen nu.
Ett byte av kamrem på verkstad kostar cirka 6 000-8 000 kronor.
– Kamremsservice och byte av olja kostar runt  8 000 kr, men om det är byte av bränsle- och luftfilter så kan det hamna på 12 000 kronor, säger Eija Kanerva.

Det innebär en totalkostnad på 250 miljoner kronor under ett antal år framöver. En del har naturligtvis ett serviceavtal med Volvo, men eftersom förändringen gäller för bilar tillverkade från 2014 så är det många ägare som står utan serviceavtalet. De får ta kostnaden ur egen ficka.

2014 introducerade Volvo den nya fyrcylindriga VEA-motorn (står för Volvo Engine Architecture) i dieselutförande i en rad modeller: dels de numera nedlagda modellerna V70, S80 och förra generationen V60, S60 och XC60 samt i V40.

Intervalltiden på 24 000 mil var bland de längsta på marknaden och Volvo är inte enda biltillverkare som kortar tiden för byten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com