Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bugatti Chiron Profilée såld för rekordsumma

Budkriget slutade på 9 792 500 euro

  • Bugatti Chiron Profilée.
  • Bugatti Chiron Profilée.

En specialversion av Bugatti Chiron, kallad Profilée, har gått under klubban i Paris.

Världsrekordsumman som den unika bilen gick för chockar RM Sotheby’s experter – som hade värderat den betydligt lägre.

– Försäljningssumman placerar denna bil ihop med de mest värdefulla Bugatti-bilarna från alla eror som någonsin sålts på auktion, säger en representant för firman.

Ja, ordet ”unik” används ofta för att beskriva speciella bilar. Men i det här fallet är det inte bara befogat, det är nästan så det blir i underkant.

För den bil som såldes via RM Sotheby’s auktion i Paris tidigare i veckan är en sann ”one-of-a-kind”, som det sägs på engelska.

Den heter alltså Bugatti Chiron Profilée och bygger på specialversionen Chiron Pur Sport. Dock skiljer de sig åt på flera punkter.

Profilée har till exempel högre komfort med läder av högsta kvalitet, vilket var ett önskemål från kunderna, samt att den har en svepande, fast vinge och en kortare utväxling.

Har tillverkats i ett exemplar

Bugatti Chiron Profilée mäktar med 0-100 km/h på 2,3 sekunder, 0-200 km/h på 5,5 sekunder och 0-300 km/h på 12,4 sekunder. Bakom dessa siffror vrålar en 8,0-liters W16-motor som producerar 1 500 hästkrafter och 1 600 Nm.

Den är också 30 km/h snabbare än Pur Sport. Toppfarten i Profilée är begränsad till 380 km/h.

Bugatti hade en plan på att bygga flera upplagor av dessa Profilées. Men eftersom efterfrågan på Chiron tydligen var stark nog – och en tillverkning av Profilée skulle innebära att taket på 500 Chirons skulle slå över – valde fransmännen att stanna produktionen vid en förseriebil.

Med andra ord: Det finns bara en Bugatti Chiron Profilée tillverkad.

Budkrig uppstod

Vilket för oss till RM Sotheby’s auktion för bilen, som avslutades nu den 1 februari i paris.

Auktionsfirmans representanter hade estimerat att den skulle gå för någonstans mellan 4,2 och 5,5 miljoner euro, alltså omkring 47 och 62 miljoner kronor.

Men intresset hos de förmögna samlarna var större än så. Auktionstiden fick förlängas då ett budkrig uppstod mellan folk på plats i Paris samtidigt som telefonerna gick varma och bud kom över internet.

Köparens identitet hemlig

Till slut landade det vinnande budet på 9 792 500 euro. Det vill säga strax norr om 111 miljoner kronor.

– Summan gör att denna unika Bugatti Chiron Profilée till den mest värdefulla nya bil som någonsin sålts på auktion, säger en av RM Sotheby’s representanter enligt Cardealer Magazine.

Vem som har köpt den? En anonym köpare, förstås. Och gissningsvis kommer vederbörandes identitet fortsatt hållas hemlig.

En del av intäkterna ska förresten gå till välgörande ändamål, enligt Bugatti.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com