Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW:s nya plattform debuterar med elektrisk 3-serie

Var från början tänkt att stödja flera drivlinor

Större
Stäng
  • Nya generationen av BMW 3-serien kommer lanseras som enbart elbil. Foto: BMW
    Nya generationen av BMW 3-serien kommer lanseras som enbart elbil. Foto: BMW
  • Nya generationen av BMW 3-serien kommer lanseras som enbart elbil. Foto: BMW

Den skulle från början erbjuda drivlinor som stödjer både förbränningsmotorer, laddhybrider och elbilar. Men när den tas i bruk om ett par år, kommer Neue Klasse enbart stötta elbilar.

I höstas berättade BMW att de om ett par år ska inleda sin tredje fasen av elektrifiering av sina modeller. Först ut kommer BMW 3-serie vara. Modellen kommer ha en ny plattform som kallas för Neue Klasse.

Både plattformen och 3-serien lanseras 2025. Enligt Automotive News Europe, som har talat med BMW:s vd, Oliver Zipse, kommer nästa generationens 3-serie enbart erbjudas som en renodlad elbil. Argumentet är, att om ett par år kommer marknaden ha utvecklats, så att det är rimligt att enbart ha en enda drivlina i plattformen. Tidigare var det tänkt att plattformen även skulle erbjuda varianter med förbränningsmotorer, men så blir inte fallet.

Kommer först användas till mellanbilsklassen

Initialt kommer Neue Klasse användas till modeller i mellanbilsklassen, men tids nog kommer den även användas till andra segment, och det inkluderar även större modeller.

– Neue Klasse startar med modeller i segmentet med mellanstora bilar, men självklart kommer det mer. Neue Kasse är vårt modellutbud för framtiden – från segment med stora volymer till exklusiva högpresterande modeller, sade en presstalesperson från BMW, till Automotive News Europe.

Enligt publikationen är det ett skifte som möjliggör att BMW kan behålla förbränningsmotorerna en längre tid på sina större modeller.

För ett par veckor sedan visade exempelvis BMW upp nya generationen av 7-serien som erbjuds både som diesel och bensinare, laddhybrid, samt den renodladen elbilen i7. I Sverige kommer enbart den elektriska versionen av 7-serien erbjudas till kunderna.

2030 ska hälften av BMW försäljning bestå av renodlade elbilar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com