Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW planerar att dramatiskt minska utbudet av drivlinor

Kan halveras om ett par år

  • Foto: BMW

BMW har ett brett utbud av olika drivlinor, men nu ser det ut att vara slut med det. 

Bytbil har nyligen skrivit om den kommande BMW 2-serien där den bayerska biltillverkaren är i slutfasen av utvecklingsarbetet. Toppversionen, M240i xDrive Coupe, kommer få 374 hästkrafter. 

Idag har BMW ett brett utbud av drivlinor, allt från trecylindriga till V12-motorer, bensinmotorer, olika typer av hybrider men även renodlade elbilar. Dock verkar det som att utbudet av drivlinor som BMW kommer erbjuda i framtiden kommer minst sagt minska, rapporterar Motor Authority.

BMW, som även äger Mini och Rolls Royce, förväntar sig att hälften av sin försäljning 2030 kommer bestå av elbilar, och det betyder att efterfrågan på förbränningsmotorer kommer vara betydligt mindre än idag. Därmed kommer de halvera utbudet av sina drivlinor, och det så tidigt som 2025. 

LÄS MER: Video: Bytbil testar BMW M550i sedan

– Vi minskar komplexiteten, med färre varianter och färre drivlinor, och behåller bara de som det finns verklig efterfrågan på, sade BMW:s vd Oliver Zipse, på BMW:s årsstämma. 

Initialt kommer drivlinorna tas bort från Mini, som lanseras sin sista bil med förbränningsmotor 2025. 2030 ska de vara ett renodlat elbilsmärke, något som Bytbil tidigare har skrivit om. Även BMW kommer göra sig av många av sina bensin- och dieseldrivna modeller i takt med att de lanserar nya elbilsmodeller. Enligt BMW så kommer brytpunkten vara redan om två år, 2023, när de kommer ha 13 olika elbilar i sitt sortiment. 

Zipse uppgav att 5 000 anställda har valt att lämna företaget via ett avgångsprogram och 4 000 nya personer blivit anställda för ”framtida verksamhetsområden”. 2024 kommer man även sluta producera förbränningsmotorer i deras fabriker i Tyskland. 

De som får kalla kårar av att läsa de här nyheterna, så kan man lugna sig. BMW-gruppen kommer fortsätta med olika förbränningsmotorer, men som mild- eller laddhybridvarianter. 

LÄS ÄVEN: Första detaljerna om nya BMW 5-serien

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com