Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW M5 Touring är tillbaka som en vild hybridkombi

Kombibilens död är en överdrift. Inte bara som elbil utan även som superbil är den klassiska familjebilen på frammarsch igen – och BMW hyllar den rymliga modellen med en helt ny M5 Touring.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Om jag fick ett öre för varje gång det sägs att suvar kommer att innebära döden för både sedan- och kombibilar, skulle jag vara mångmiljonär.

Jag kan gråta över det faktum att bensinmotorer inom ett decennium eller så kommer att vara ett minne blott. Elektrifieringen rullar på och den går inte att stoppa. Men jag har funnit hopp i elbilar: suvarnas okontrollerbart dåliga aerodynamik blir sedanerna och kombibilarnas räddning. Snyggare bilar med bättre köregenskaper – och längre räckvidd när de körs på el eftersom de är lägre och strömlinjeformade.

Kombins frammarsch är också tydlig på andra håll än bland elbilar. BMW har aldrig haft två M-modeller som kombibilar i sitt program. Det är på väg att förändras. I en tid när kombimodellen är på dekis kommer BMW att ha två M-kombimodeller för sina kunder. Det är fantastiskt.

M5 Touring kommer att vara (delvis) elektrifierad

Den nya, första, M3 Touring är redan ute på vägarna, och den kommer att få sällskap. Karossen på nya M5 Touring (kombi) har ännu inte visats. Så det vi ser på bilderna är både en försmak av 5-serie Touring och M5 Touring.

BMW testar redan prototyper av M5 sedan på väg och på bana, och M5 Touring är hack i häl. Premiären är förmodligen inte förrän efter nyår, men det är något att se fram emot.

E61-generationen av M5, som slutade tillverkas 2010, hade ett under av en 5-liters V10-motor med 507 hästkrafter. Det var ett riktigt stort gäng hästar under den första delen av 00-talet. Den nya generationen M5 kommer att drivas av något helt annat. M5 och M5 Touring kommer att vara elektrifierade för första gången någonsin.

Delvis elektrifierad, inte 100 procent. Precis som den kommande Mercedes-AMG E 63 kommer M5 att vara plug-in hybrider. M-folket har redan lanserat PHEV-drivlinan i den stora XM, där 8 cylindrar möter en elmotor och ett stort batteri. M5-modellerna kan behöva ”nöja sig” med en sexcylindrig motor, men runt 700 hästkrafter, eller mer, är troligt.

För övrigt kör M-folket redan i ”två filer”. Full elektrifiering är redan på gång med iX, i4 och i7, och nya i5 presenteras som en M60-variant med 601 hästkrafter. Det vore konstigt om det inte också fanns plats för en i5 M6 Touring.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com