Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW i8 kommer i öppet utförande

Tygtaket fälls på elektrisk väg.

Äntligen kan vi åka öppet utan att smälta polarisarna. Nu kommer BMW i8 med tygtak som går att fälla ned.

Framtiden. I den kommer vi att åka omkring i självkörande transportpoddar som saknar varumärken och körglädje kommer att vara ett bortglömt ord. Det blir som att åka kollektivtrafik, fast man åtminstone kommer dit man har tänkt i stället för till en arbiträrt placerad hållplats tillräckligt långt hemifrån för att man inte ska orka släpa på matkassarna från Konsum.

Då är det tur att BMW stretar emot. Deras i8 är precis så där snäll mot isbjörnarna som framtiden vill vara, samtidigt som den faktiskt har en attityd, en idé om att vara en glädjeskapande körmaskin. BMW i8 är någonting så ovanligt som en framtidsanpassad sportbil.

Nu kommer den dessutom i taklöst utförande. Jo, vi har ju skvallrat tidigare om att en roadstervariant var på gång, men det är först nu vi får se den i verkligheten. Till skillnad från BMW i8 Coupé är Roadster strikt tvåsitsig med en elektriskt fällbar sufflett.

Det är väl egentligen allt som finns att säga. Vi kan förstås tillägga att i8 Roadster är 60 kilo tyngre än sin takförsedda tvilling och att BMW passar på att utöka batterikapaciteten i båda modellerna och elmotorerna har också blivit en smula starkare. Men i huvudsak är allting som förr.

BMW i8 är ju en laddhybrid som helst går på el och numera klarar den av att rulla tyst i över fem mil. Ja, åtminstone så länge man inte gasar för mycket, för då kliver den trecylindriga bensinmotorn in och puttar på.

För då går det ju fortare.

BMW säger själva att ”BMW i8 Coupé är en extremt dynamisk 2+2-sitsig sportvagn medan BMW i8 Roadster lovar en unik taklös sportbilsupplevelse för två” och att ”bilens startmotor och generator är behovsstyrda för att kanalisera maximalt med elektricitet så att energinivån alltid är optimal”. Om någon förstår vad det betyder får ni gärna förklara för mig.

Priset? Nej, måste vi prata om det? Okej då, BMW i8 Roadster kostar från 1.630.000 kronor och uppåt. Så du får väl göra som jag och vänta några år tills den finns som begagnad.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com