Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW 1-serie sedan bara för Kina

Utdöd karossform populär på andra sidan jorden.

Tyskarna säljer oändliga mängder bilar på andra sidan jorden. Nu anpassar de sig efter förutsättningarna.

Förmodligen är detta den mest meningslösa nyhet du kommer att läsa i dag. Inte bara för att den handlar om en bil som bara kommer att säljas i ett land långt, långt borta, utan också för att den handlar om en bil som drabbats av en utrotningshotad karossform.

Sedankarossen, eller treboxformen, var allting vi levde för på sextiotalet. Det fanns helt enkelt ingenting annat – om du inte ville ha en skåpbil, för kombikarosser på den tiden hade ingenting att sätta emot sedaner när det kom till komfort. Kanske suktade du efter en coupé, men då hade den ju ett baksäte som endast var värdigt barn utan ben.

Sedan kom sjuttiotalet. Plötsligt kunde bilar vara små, som Golf, eller halvkombiga, som Saab. Kanske till och med fullt kombistisk, som en Volvo 245. En bil behövde inte längre av hävd vara en treboxdesign.

Nu, femtio år senare, har vi suvar, crossovers, hatchbacks, fyrdörrarscoupéer och sportlimousiner. Vem kunde förutse Porsche Panamera på sextiotalet?

Porsche

Ja, vem?

Så att BMW presenterar en sedanversion av sin lilla 1-serie kan tyckas hur förbryllande som helst. Men i Kina tänker man inte som i Sverige. Där är sedanformen fortfarande fullt respektingivande och statustyngd, inte alls så föredettingmässigt pensionärsmogen som här hema. Så BMW:s drag är förmodligen klokt.

Hur som helst så har BMW i dag officiellt presenterat BMW 1-serie i sedanversion, en modell som kommer att tillverkas i Kina och säljas på den kinesiska marknaden. Modellen har utvecklats i München men med ett signifikant bidrag från kinesiska ingenjörer och den kommer att tillverkas hos BMW Brilliance Automotive Ltd. i Shenyang i nordöstra Kina, inte så långt från Volvos fabrik i Daqing.

BMW sålde en halv miljon bilar i Kina i fjol, så krävs ingen raketforskning för att förstå att de gärna vill utnyttja sin position med en modell riktad direkt mot unga och statushungriga kineser.

Motoralternativen som erbjuds är tre- eller fyrcylindriga. BMW 120i och 125i har båda turboladdade tvålitersfyror som ingen höjer på ögonbrynen åt, men kanske rynkar någon på näsan åt den trecylindriga 118i.

Nej, förlåt. Varför skulle någon bry sig om det? Om du läser det här kommer du ändå inte att drabbas av den nya 1-serieformen och förmodligen kommer även Kina framöver att förstå hur omodern den längdkrävande, utrymmesineffektiva sedanformen trots allt är.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com