Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BILD-EXTRA: Audis nya familjevärsting har 450 hk

Premiär för nya faceliftade Audi RS4

Audis RS-program börjar närma sig fulländning. Här är nya RS4 med turbosexa på 450 hk. Audi är ett schizofrent bilföretag. En del av Audi försöker bli ledande på elbilar och ska inom kort lansera nya utsläppsfria  e-tron-modeller.

En annan del av Audi lanserar visar ett helt annat ansikte och släpper nya koldioxid-monster på läpande band. Efter att ha släppt RS6, RS7 och RS Q3 på några veckor rullar Audi i dag ut nästa hästkraftsmonster: Audi RS4. Det handlar om faceliftade mellanklassaren A4 som har trimmats till tänderna av Audi Sport.

Om vi börjar med motorn så har Audi förstås kastat bort den tvåliters TDI-fyran all världens väg. I stället har bilen fått en V6:a på 2,9 liter med dubbelturbo som ger 450 hästkrafter. Vridmomentet är imponerande 600 Nm redan från 1900 varv. Laddtrycket är rejält uppställt redan från start: 1,5 bar. Första gången bilen visas upp live blir på DTM-finalen på Hockenheim i helgen.

När det gäller exeriören så har den svullnat till en hel del jämfört med en standard A4. Fronten har fått Audis singleframe-grill som är bredare och plattare. Dessutom sitter extra luftintag för att ge luft åt laddluftkylaren för de dubbla turboaggregaten.

Hjulhusen har breddats upp rejält med de klassiska quattro-vecken och de ger plats åt rejält breda däck. Även stötfångare och sidokjolar är fetare än på originalbilen.

Den som oroar sig för att Audi utrustat RS4:an med fuskavgasrör kan andas ut. Bilen har fyra rejäla avgaspipor i kromat stål. Dessutom går den att extrautrusta med blanksvarta pipor med ännu fetare ljud. Via en knapp i bilen kan föraren styra hur mycket det ska låta.

När det gäller prestandan så lär ingen bli besviken. Bilen klarar 0-100 km/h på blott 4,1 sekunder. Toppfarten är förstås strypt vid 250 km/h, men den som betalar lite extra kan gasa upp till 280 km/h.

Den som köper en RS4 är kanske inte så orolig för klimatkrisen, men Audi lovar att förbrukningen är sänkt med 17 procent och att CO2-utsläppet landar in på bara 208 g/km. De låga utsläppen sägs vara möjliga tack vare variabla ventillyftare. Det innebär också att bilen bara får 11 000 kr per år i fordonsskatt i Sverige efter nyår.

RS4 har förstås quattrosystem och det skickar 60 procent av kraften till bakhjulen och således 40 procent fram. Om hjulen spinner kan systemet omfördela kraften och skicka upp till 70 procent fram, eller 85 procent till bakaxeln.

Kunderna som beställer en RS4 kan välja mellan åtta olika färger, bland annat klassiska turboblå och den nya metallicfärgen Tango Red. Genom Audi exclusive kan du få en helt unik egen färg, men många kommer att välja Nogaro blue med pearleffekt som var den färg som Audi lanserade den klassiska RS2:an med 1994.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com