Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BILD-EXTRA: Alfa Romeos nya GTA med 540 hk

Nu visar Alfa Romeo upp den legendariska GTA-versionen av Giulia.
Guilia GTA får hela 540 hk och är dessutom lättad med kolfiber och aluminium i karossen.
Bilen väger in på endast 1520 kg och gör 0-100 på 3,6 sekunder!

Alfa Romeos nya GTA-version av Guilia skulle ha blivit märkets dragplåster på den inställda bilmössan i.Genève. Nu får vi äran att avtäcka bilen digitalt i stället!

GTA är en modellbeteckning med 55-åriga anor hos Alfa Romeo den första modellen av Giulia GTA kom redan 1955, förkortningen står för Gran Turismo Alleggerita, där det sista ordet kan översättas med ”lätt”.

Och lätt är precis vad nya GTA är, Alfa Romeo har bantat bort hela 100 kg jämfört med den vanliga Giulia Quadrifoglio. Bantningskuren har möjliggjorts genom att drivaxel, motorhuv, tak, främre stötfångare, främre och bakre skärmar och delar av sätena är gjorda av kolfiber. Alfa Romeo har dessutom gjort delar av hjulupphängningarna i aluminium.

Motorn däremot är vässad med 30 extra hästkrafter jämfört med Q-versionens 510 hk. Alfa Romeos racedivision Autodelta har trimmat upp sexan med dubbelturbo till 540 hk. Dessutom skryter Alfa med att deras F1-team gett bilen ett speciellt Aerokit med kjolar och spoilers. Avgasröret kommer från Akrapovič och sägs sjunga skönt.

Giulia GTA får ner alla hästkrafterna genom 20-tums lättmetallhjul med en centrumbult, en lösning som aldrig tidigare skådats på en gatlegal sedan.

Prestandan är smått hisnande. 0-100 går på endast 3,6 sekunder, en putsning med hela tre tiondelar jämfört med Q-versionen. Du som hade hoppats på att sätta barnen i baksätet kan glömma det, baksätet är borttaget och ersatt av alcantara och störtbåge, i alla fall om du väljer GTAm. Eventuellt går det att få baksäte i den vanliga GTA.

Den som vill säkra upp ett exemplar av nya GTA-bilen måste vara snabb. Alfa Romeo släpper endast 500 exemplar.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com