Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Alfa Romeo Giulia Veloce väcker lustarna till liv

Italienarna återanvänder klassiskt namn för ny sportmodell

Alfa Romeo Giulia är modellen som vävt samman gammalt och nytt. Nu släpper Alfa Romeo en ny prestandamodell, steget under QV. Dessutom får den fyrhjulsdrift.

Italienarna har en rättfram hållning till det här med namngivning. När Ferrari döpte sin toppmodell kallade de den helt sonika för LaFerrari, eller Ferrarin i bestämd form. Lamborghini kallar sina sportmodeller för Superleggera, eller helt enkelt superlätt. Alfa Romeo, de har i historien klistrat namnet Veloce baktill på sina snabbare modeller. Vad ordet betyder? Hastighet, helt enkelt.

Snyggast av dem alla var 1750 GT Veloce.

Vackrast av dem alla var 1750 GT Veloce.

Till Parissalongen serverar Alfa Romeo en ny Giulia (låter som ”Julia”) och den kommer i två Veloce-smaker: bensin eller diesel. För första gången får Giulia också fyrhjulsdrift – intressant, inte minst med tanke på att suven Stelvio väntar i kulisserna, en bil som bygger på samma platta.

Alfa Romeo Giulia Veloce har i bensinversion en tvåliters fyra med turbo och 280 hästkrafter. Dieseln får nöja sig med 210 hästkrafter ur 2,2-litersfyran. Båda modellerna driver genom en åttaväxlad automatlåda.

Det nya drivsystemet, på Alfaspråk kallat Q4, skickar normalt all kraft till bakhjulen. Men under vissa förhållanden kan så mycket som 60 procent av effekten skickas till framaxeln.

Till nyheterna hos Veloce hör också stötfångare i ny form, aluminium och pianolack i interiördetaljerna samt sportstolar och sportratt. De nitton tum stora femhålsfälgarna är extrautrustning. Orderböckerna öppnas den 29 september och leveranserna lär starta på andra sidan årsskiftet.

Foto: Alfa Romeo
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com