Redaktionen tipsar

Bensinpriset sänks igen - närmar sig 14 kr / liter

Större
Stäng
  • Svårt att fylla reservdunken med el.
  • Svårt att fylla reservdunken med el.

I spåren av coronaviruset och oljeprisraset faller bensinpriset.
I dag sänktes priset för tredje gången på kort tid.
Priset vid pump närmar sig nu 14 kronor.
– Vi är på väg in i ett oljepriskrig, säger DNB Markets analytiker Helge André Martinsen.

Coronaviruset har utlöst turbulens både på aktie-och råvarumarknaderna runt om i världen. I går föll råoljan med omkring 30 procent. Och i dag följer bensinpriserna med ner, för tredje gången på kort tid. En liter 95-oktanig bensin sänktes i dag till 14,23 kronor per liter. Även dieseln har rasat i pris och kostar nu 14,78 kronor per liter.

– Bensinpriset fortsätter ner på grund av det stora nedgång som skett i oljepriset, gårdagens dramatiska fall på oljemarknaden var kanske kulmen på en längre nedgång, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg & Partners till Expressen.

Analytikerna utesluter inte ytterligare sänkningar av bensinpriset, då priserna släpar efter oljan tidsmässigt. Anledningen till att oljan fallit så kraftigt är att förhandlingarna mellan Ryssland och Opec brutit samman. Det pågår ett priskrig i stället för att de tillsammans drar ner på produktionen när efterfrågan faller.

Utbrottet av coronaepidemin gör också att efterfrågan på olja och drivmedel sjunker. När aktiviteten i ekonomin går ner och människor kör mindre bil på grund av karantän sjunker efterfrågan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com