Redaktionen tipsar

Därför sänks inte bensinen mer - trots oljeras

Säsongseffekt kan göra bensinen rekorddyr igen

Bensinpriset har gått ner 30 öre på en vecka.  Men trots att både olje- och dollarpriset gått ner slår det inte igenom vid pumpen.  – Den säsongsmässiga efterfrågan på bensin har ökat, därför sjunker inte priset mer, säger Johan G. Andersson, vd för Svenska Petroleuminstitutet.

Listpriset på en liter bensin är nu 16,84 kronor på en bemannad station. Det är en nedgång på 30 öre från rekordnivån på 17,14 kronor från förra veckan.

Sänkningen har inte fått styrkan på protesterna i bensinupproret att mattas. Över 650 000 svenskar har anslutit sig till upproret i sociala medier.

Den som hoppas att bensinpriset ska sjunka kraftigt den närmaste tiden kommer dock att bli besviken. Trots att kronan har förstärkts från de absoluta bottennivåerna mot dollarn och oljepriset har sjunkit rejält så slår det inte igenom vid pumpen.

– Det finns ytterligare en faktor att ta hänsyn till förutom oljan och dollarn. Säsongseffekten gör att efterfrågan på bensin går upp under sommarhalvåret, säger Johan G. Andersson, vd för för Svenska Petroleuminstitutet.

Säsongseffekten beror på att vi kör mer bil under sommarhalvåret. Bland annat åker vi till sommarstugor, vi använder hobbybilar och motorcyklar och vi åker på bilsemester. Och vissa som åker kollektivt under vinterhalvåret ställer på sin sommarbil och använder den när det är vackert väder. Allt det sammantaget ökar efterfrågan på bensin och då stiger priset.

– Oljepriset verkar vara på väg ner på grund av oro för handelskonflikten mellan Kina och USA som kan sänka hela världsekonomin. Priset tycks nu ha landat under 70 dollar per fat. Men det är väldigt svårt att sia om vart både olja och dollar tar vägen nu. Det vi vet är att säsongseffekten driver upp priset på själva bensinen, säger Johan G. Andersson.

En annan faktor som gör att priset påverkas i högst begränsad omfattning när olja och dollar går ner är också att över 10 kronor av en liter bensin är skatter och moms.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com