Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Oljepriset rusar - nu kan bensinpriset ha bottnat

Har bensinpriset nått botten med priser på drygt 12 kr/litern?
Mycket talar för det sedan oljepriset stigit med 30 procent på en enda dag.
– Det finns en botten i hur lågt priset kan sjunka. Jag vill inte uttala mig om hur långt det kan gå, men vi ligger inte jättelångt ifrån golvet eftersom skatter och avgifter utgör nästan tio kronor, säger Johan Andersson, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet till DN.

Det rekommenderade priset på bensin ligger just nu på 12,48 kr per liter på bemannade stationer och strax över 12 kr på automatstationer. Anledningen är att råoljepriset kollapsat samt att priserna på den raffinerade bensinråvaran slagit i botten när vi kör mindre bil på grund av karantän i många länder.

Nu kan priset ha bottnat – även om stora och snabba prishöjningar inte verkar ligga i korten. Ungefär 10 kr av priset på en liter bensin i Sverige utgörs av skatter, och nu börjar det bli svårt för bensinen att sjunka så mycket mer. Enligt Johan Andersson, vd, på på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet kan bensinpriset vara nära botten.

Råoljepriset steg kraftigt under gårdagen. Något som med viss eftersläpning kan ge effekter på bensinpriset. På några få timmar rusade oljepriset med över 30 procent efter nya förhoppningar om en lösning på konflikten mellan Saudiarabien och Ryssland.

Donald Trump var inte sen med att twittra att han väntar sig kraftiga nedskärningar av oljeproduktionen efter att han samtalat med både Rysslands president Vladimir Putin som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Dollarkursen mot kronan är den högsta på flera decennier, så börjar oiljan stiga ytterligare kan bensinpriset snabbt hamna på nya högre höjder igen. Att vi just nu kör 30-40 procent mindre bil än normalt kan dock ha en dämpande effekt på bensinpriset.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com