Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför rusar bensinpriset uppåt igen

Nu stiger bensinpriset snabbt igen.
Sedan nyårsafton har priserna gått upp med 25 öre.
Orsaken är höjd skatt, ökad inblandning av etanol – och Donald Trumps attack mot den iranska generalen Qasem Soleimani.

Vid nyår skedde en överindexering av energi- och koldioxidskatten, så trots att politikerna gjorde en viss justering nedåt av den ordinarie skatten steg bensinpriset vid pump med 15 öre och dieseln gick upp 10 öre.

Redan i torsdags, dagen efter skattehöjningen, kom ytterligare en höjning på 10 öre till 16,13 kr per liter. Det nya priset är 76 öre ifrån rekordpriset från 2019. Enligt analytiker beror höjningen på att biodrivmedlen har ökat i pris och att oron i Mellanöstern driver upp världsmarknadspriset på bensin.

Skattebetalarnas förening bedömer att bensinpriset i år öka med totalt 35 öre på grund av de politiska besluten. Förutom skattehöjningen gör den ökade inblandningen av etanol i bensinen på grund av reduktionsplikten att priset gör upp. Dessutom har priserna på etanol ökat senaste månaderna.

– Skattehöjningarna på drivmedel gräver stora hål i plånböckerna, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna till Expressen.

Utöver de de skattemässiga förändringarna har oron i Mellanöstern med Donald Trumps drönarattack mot Iran gjort att priserna ökat kraftigt de senaste dagarna. I Norge har bensinen redan gått upp till ett öre under historiska prisrekordet.
– Orsaken till de högre priserna på bensin och diesel är ökade inköpspriser. Vi ser en fortsatt pressad marknad på färdigraffinerade produkter, även på biodrivmedel, först och främst biodiesel, som en följd av att många efterfrågar biodrivmedel, säger analytikern Knut Hilmar Hansen på norska Circle K till E24.

Enligt internationella analytiker finns det en stor risk att bensinpriserna ska fortsätta gå upp till följd av Donald Trumps attack i Mellanöstern. Oljan gick direkt upp nästan fyra procent. Världsmarknadspriset på raffinerad bensin steg med tre procent under fredagen. Hur konflikten utvecklar sig kan få en avgörande betydelse för prisutvecklingen. Om Iran gör vedergällningsaktioner hotar Donald Trump med att USA identifierat 52 mål som de ska slå till mot. En krigsliknande utveckling kan snabbt få bensinpriserna att stiga.

Själva bensinpriset är dock bara en mindre del av priset du betalar vid pumpen. cirka 10 kr per liter utgörs av skatt och moms. Det som kan rädda situationen under vintern är att efterfrågan på bensin fortfarande är relativt låg jämfört med sommarmånaderna då efterfrågan toppar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com