Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Experter: Ännu billigare bensin när oljepriset nu är lägre än noll

Experten: Kommer att märkas vid pumparna

Bensinpriset kommer att bli ännu lägre enligt experterna.
I natt kraschade oljepriset och föll för första gången under nollan – och blev negativt.
Nu får du betalt för att ta emot olja.
– Det kommer att märkas vid pumparna, säger Nordeas oljeprisanalytiker Thina Saltvedt till Expressen.

För första gången i historien sjönk i natt USA:s oljepriser under nollan. Coronakrisen har fått efterfrågan att kollapsa och världen är nu överfull med olja som ingen vill köpa. Det finns helt enkelt ingen lagringskapacitet för att ta hand om all olja som pumpas upp av producenterna.

Det har nu gått så långt som att oljeproducenterna betalar köparna för att ta hand om oljan. Under måndagen var det negativa priset -40,32 dollar per fat i USA, uppger Financial Times.

Vissa oljekontrakt ligger fortfarande på plussidan, till exempel den internationella Brent ligger fortfarande på 25 dollar per fat. Brent lagras till stor del på oljefartyg som trafikerar världshaven, men i maj spås även den lagringskapaciteten vara full.

Experterna spår nu att bensinpriset kan falla ytterligare, och att det inte blir någon sommaruppgång för bensinen i år.

– Kraftigt ökande arbetslöshetstal innebär att färre och färre amerikaner kommer att köra bil och sänka bensinbehovet. Den här sommaren är död när den kommer. De största efterfrågemånaderna kommer inte att hända, säger Stephen Schork, redaktör för nyhetsbrevet om oljemarknaden Schork-rapporten.

Förra veckan höjdes bensinpriset i Sverige med 10 öre, men nu bör en sänkning vara att vänta igen. Även kronan har stärkts mot dollarn den senaste månaden, vilket också är gynnsamt för bensinpriset.

– Det kommer att märkas vid pumparna, säger Nordeas oljeprisanalytiker Thina Saltvedt.

Någon chans till att vi ska få betalt för att tanka bilen är det dock inte, cirka 10 kronor av priset för en liter bensin utgörs av skatt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com