Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Avslöjade: Volvos hemliga el-testbilar

Bilen har 272 hk – ska klara 50 mil på en laddning

BytBil kan avslöja detaljer om Volvos nya hemliga elbil som testas just nu i Sverige. Bilen har 272 hästkrafter och väger 2,1 ton. Karossen är 4,6 meter lång – och av sedanmodell. Volvo har själva talat om att deras första elbil ska gå 50 mil på en laddning.

Volvo har lovat att år 2025 ska hälften av alla Volvobilar vara rena elbilar och redan nästa år ska samtliga Volvo ha en hjälpande elmotor förutom fossilmotorn. För Volvo är det nu bråttom att få igång den utlovade förändringen. Märket har tappat stort i Sverige efter de nya skattereglerna i bonus-malus som straffar många av märkets modeller. Samtidigt klarar inte Volvo av att leverera alla laddhybrider tjänstebilsförarna vill köpa.

BytBil kan nu avslöja detaljer om Volvos eltestbilar som rullar på flera testanläggningar runt om i världen. I Sverige finns just nu två topphemliga testbilar inregistrerade och utrustade med svenska registreringsplåtar och som går på enbart el.

Enligt bilregistret är bilarna av sedanmodell, har en elmotor på 272 hästkrafter och väger 2,1 ton. Det kan jämföras med en Tesla Model 3 som har 306 hästkrafter och väger 1,8 ton.

Ytterligare detaljer om de hemliga el-testbilarna som finns i Sverige:

Bilen är 4,6 meter lång och 1,85 meter bred
Däckdimensionen är 245/45R19
Höjd  1475 mm
Spår, fram  1628 mm
Spår, bak  1629 mm
Axelavstånd  2941 mm
Överhäng, fram  873 mm
Överhäng, bak  1122 mm
Vändcirkel  11.4 m
Markfrigång  153 mm

Enligt tidigare uppgifter som har cirkulerat skulle en variant av XC40 bli Volvos första elbil på marknaden. Måtten på testbilen stämmer inte med en XC40, och chassinumret antyder att den i stället kan komma att heta S40.
Bilen har betydligt större axelavstånd än en XC40, men är ungefär lika lång. Allt talar nu för att bilen kommer att se ut som Volvos Concept 40.2 som visades upp samtidigt som XC40. På Volvos egna konceptbilder har den bilen både kamerabackspeglar på samma sätt som Audi e-tron och infällbara dörrhandtag som liknar Teslas.

– Vi har en väldigt stark elektrifieringsstrategi för framtid­en. Ett av våra mål är att ha en miljon elektrifierade bilar ute på marknaden till år 2025. Vi kommer att ha en blandning av mildhybrider, PHEV:ar och BEV:ar, har Caroline Kjellin, Chief Program Engineer Electric Propulsion tidigare sagt till Volvo Magazine.

Enligt Volvo själva ska Volvo ha både laddhybrider och elbilar i modellprogrammet. Bonus-Malus har slagit hårt mot Volvos försäljning, så det brådskar verkligen för märket att få ut hybrider och elbilar till lite lägre priser. Konkurrenterna BMW, Mercedes, Audi och Tesla har redan modeller ute till försäljning.

Enligt Volvo själva lanserar man sin första renodlade elbil under 2019 och därefter en rad elbilar under de båda varumärkena Volvo och Polestar.

Elbilarna att kompletteras med ett antal bensinbaserade plug in-­hybrider och 48-volts mildhybrider, som kommer att bygga på både bensin- och dieselmotorer. Tanken är att det ska bli en modelloffensiv av sällan skådat slag.

– Detta ger oss det bredaste utbudet av elektrifierade bilar bland alla biltillverkare på marknaden, säger Caroline Kjellin.

Volvo har tidigare sagt att deras första elbil kommer att ha en räckvidd på 50 mil.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com