Redaktionen tipsar

Audi A6 kommer som Avant

Följer i spåren av sedanversionen.

Kombiversionen av Audi A6 får slankare bakdel. Ändå säger Audi att den ska vara lika rymlig som sin föregångare.

Avant, det är förstås Audis sätt att säga kombi och namnet härstammar från 1975, då Audi 80 Avant gjorde entré. Den var i princip en emblemkonstruerad Volkswagen Passat och ersatte 1960-talets Audi 80 Variant, som också var en kombi.

Men när Audi 100 Avant lanserades i augusti 1977 var den inte alls lika rakryggad som lillebror och inte hade den lånat karossen av Volkswagen. I stället var den en försiktigt förändrad variant på sedankarossen som hade fått en halvkombilucka där bak. Visste man inte vad man skulle titta efter såg man knappt någon skillnad mellan modellerna.

Audi

Tills man öppnade luckan, förstås.

Och kanske är det ett uns av 1970-talet man ser i nya Audi A6 Avant. Här har nämligen skåpet där bak nypts ihop och bakluckan lutar precis så där mycket så att skänken man köpt på auktion inte får plats innanför den. Audi säger att lastutrymmets volym är oförändrat jämfört med den mer fyrkantiga föregångaren, 565 liter eller 1.680 med baksätet nedfällt och precis som tidigare är ryggstödet delat i tre fällbara delar.

Annars är det förstås fråga om samma bil som sedanvarianten av Audi A6 som presenterades i slutet av februari. Den har sexcylindriga bensin- eller dieselmotorer som får extra skjuts av ett 48-volts mildhybridsystem, automatlåda och fyrhjulsdrift. Interiört får man dubbla pekskärmar och med någonting som Audi kallar för ”garage pilot” kan man också fjärrstyra sin Audi A6 telefonen. Bilen kommer till de svenska återförsäljarna i september men ska gå att beställa redan under våren.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com