Redaktionen tipsar

Alfa Romeo planerar ny coupémodell

Hämtar namn från 30-talets storhetstid.

Italienarna vädrar morgonluft och går från klarhet till klarhet. Snart får vi se en till sportcoupé från Alfa Romeo.

Av alla nördiga bilmärken måste ändå Alfa Romeo ses som det nördigaste. Dess följare är dogmatiska i sin tro, osvikligt trogna sin sforziska orm, och ve den som vågar ventilera något misstycke.

Och de har förstås helt rätt, för Alfa Romeo är bilvärldens ballaste varumärke och krasst sett har varken Audi, BMW eller Mercedes-Benz någonting att sätta emot. Jo, förlåt, Mercedes-Benz har faktiskt samma slags historia som Alfa Romeo: extremlyx på trettiotalet, folkligare modeller och Formel 1-framgångar på femtiotalet och en massbilistisk profil i modernismens tidevarv. Och båda har förstås dubbelnamn.

Sven-Ingvar?

Men till skillnad från Mercedes-Benz var Alfa Romeo statligt ägt under större delen av efterkrigstiden och med italienska röstfiskare i styrelsen sysslade Alfa inte så mycket med produktutveckling och kvalitetssäkring som med sysselsättningspolitik och arbetsmarknadsuppdrag. Så stukar man ett varumärke: genom att använda det till någonting annat än vad det står för hos gemene man. Så i dag finns det alldeles för många som undantrycker ett omotiverat fnittrande när Alfa Romeo kommer på tal.

Äntligen börjar Alfa Romeo hitta tillbaka till sin en gång så storslagna utstrålning. Det började med den Maseratibaserade supercoupén 8C för sisådär tio år sedan och fortsatte med mittmotormaskinen 4C fem år senare. På sistone har vi också fått den mer massproduktionsanpassade Giulia, en bakhjulsdriven bil (som sig bör) som finns i varianter från lagom stillsamma till psykotiskt fradgatuggande.

Den senare benämns Quadrifoglio.

Nu har den tyska tuningfirman Pogea Racing råkat unslippa sig att en Alfa Romeo 6C också är på gång. Den skulle i så fall baseras på Giuliaplattformen, men bära en slankare kaross och konkurrera direkt med Jaguar F-type. Och minnesgoda läsare känner naturligtvis till att 6C är en hälsning till mellankrigstidens storslagna stunder.

Att Alfa Romeo planerar att lansera en coupékaross på Giuliabas har vi rapporterat om tidigare och Pogea hävdar att källan är ”väldigt djupt involverad i Alfa Romeos ledningsbeslut”, så gissningsvis kommer vi att få se en Alfa-coupé på bilsalongen i Paris i höst eller möjligen i Genève nästa vår. Kanske kommer den också att se ut som vår illustratörs feberdröm ovan. Men antagligen inte.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com