Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Milano är den första elbilen från Alfa Romeo

Alfa Romeo Milano har premiär den 10 april som den första elbilen från italienarna. Milano blir en liten crossover, men Alfa Romeo sätter ändå en ära i att göra den rolig att köra.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Det är mycket svårt att beskriva Alfa Romeo Tonale som något annat än en stor flopp. Konkurrenten till Audi Q3 och BMW X1 föll platt, inte för att den italienska SUV:en är en dålig bil, utan för att den inte erbjuder något nytt. Och för att den är väldigt dyr.

Tonale är allt annat än en omstart för det unika italienska bilmärket. Om Tonale inte kan lyfta den bördan, kanske nästa nya modell kan göra det för Alfa Romeo?

Nästa nya Alfa Romeo premiärvisas i Milano den 10 april och det är stora nyheter i litet format. Italienarna avslöjade redan i höstas att bilen kommer att heta Milano (knappast en slump att den premiärvisas i staden med samma namn), och förväntningarna är höga på den nya modellen, som blir den första elbilen från Alfa Romeo.

Kan Alfa Romeo trolla med tekniken?

Alfa Romeo Milano är, som de första bilderna visar en SUV. Eller en crossover, om du föredrar den benämningen.

Vad du kanske inte inser är bilens storlek. Milano är liten och även om vi inte har några längd- eller höjdmått så kommer Milano att vara betydligt mindre än Tonale. Tonale är 453 cm lång och vi gissar att Milano kommer att vara runt 420-430 cm.

Någon gång kommer den nya plattformen från Stellantis, STLA, att debutera i den minsta versionen – Small – som ger elbilar en räckvidd på upp till 500 kilometer. Men tyvärr finns det ingen garanti för att detta kommer att ske i Milano.

Vi håller tummarna för att Alfa Romeo kommer att överraska oss, men vi förbereder oss för att Milano kommer att köras på samma teknik som många andra nuvarande Stellantis-modeller, som Alfa Romeo kommer att behöva mixtra med. Bara för att nämna några: Peugeot E-2008 och E-308, Opel Corsa Electric, Jeep Avenger och Citroën Ë-C4.

Den roligaste bilen i klassen borde inte vara svår att tillverka

Om det är utgångspunkten för Milano, kommer den att ha ett 54 kWh batteripaket och en räckvidd på cirka 400 kilometer. Den kommer endast att kunna snabbladdas med 100 kW, vilket är alldeles för lite för en ny elbil från ett premiummärke.

Alfa Romeo har satt in några imponerande krafter för att se till att Milano blir en imponerande liten elbil. I utvecklingsteamet ingår personer som hjälpte till att skapa sportbilarna 4C och 8C, och modeller som Giulia Q och Giulia GTA.

Milano ska vara rolig och sportig. Alfa Romeo uttrycker det på följande sätt: ”Teamet fokuserar på enastående dynamik med riktade insatser på fjädringen. Målet är oöverträffad dynamik baserad på direkt och extremt exakt styrning. Snabb i kurvorna med gott om grepp.”

Det låter inte som en bil med en elmotor på 156 hästkrafter, vilket är vad Milano har att arbeta med. Men det finns rykten på internet om att Milano kommer i en elversion med två elmotorer och fyrhjulsdrift. Vi pratar om en helt annan prestanda och acceleration som överträffar Jeep Avenger och Peugeot E-208.

Milano skickas också ut på sitt uppdrag att vara den roligaste bilen i sin klass, vilket inte är den svåraste uppgiften med tanke på de konkurrenter den har att möta (Opel Mokka? Jeep Avenger?) med en eller flera bensinmotorer. Men det är den eldrivna Milano vi ser fram emot – och den elbil vi håller tummarna för.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com