Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Alfa Romeo Milano... förlåt, Junior: en liten elektrisk crossover med 240 hk

Bara en vecka efter världspremiären byter Alfa Romeo Milano namn till Alfa Romeo Junior. Anledningen är de italienska politikernas nationella känsla.
TEXT Morten Bek FOTO PR

För en vecka sedan var det världspremiär för den helt nya Alfa Romeo Milano. En liten crossover uppkallad efter den fashionabla staden i norra Italien. Milano är den stad där Alfa Romeo grundades 1910. Men det går inte! Namnet Milano, som allmänheten valt för modellen, har fått många italienska politiker att rasa. Det är inget nytt, men sällan har det fått en så omedelbar effekt. Den nationella stoltheten står på spel, och politikernas ilska har fått Alfa Romeo att döpa om sin Milano till Junior.

Inget sent aprilskämt

Man skulle kunna tro att det är ett försenat aprilskämt, men det är inget som  Alfa Romeo har hittat på – Milano har bytt namn till Junior med omedelbar verkan. Den politiska stormen handlar om stark nationell stolthet. Milano kommer inte att tillverkas i Milano, och den kommer inte ens att tillverkas i stövellandet. Den kommer att tillverkas i Fiat-fabriken i Tychy, Polen, där man redan tillverkar Fiat 500 och Lancia Ypsilon, och politikerna kommer inte att tillåta att den nya crossovern säljs under namnet Milano. Italiens industriminister Adolfo Urso sa till Automotive News Europe att ”… en bil som tillverkas i Polen inte kan kallas Milano. Italiensk lag förbjuder det.” Alfa Romeo uppgav i ett pressmeddelande att ”Trots Alfa Romeos övertygelse att namnet (red.: Milano) uppfyllde alla juridiska krav och att det finns större och mycket viktigare frågor än namnet på en ny bil, har Alfa Romeo beslutat att ändra namnet från ”Milano” till ”Alfa Romeo Junior” i en anda av ömsesidig förståelse.”

Italiensk lagstiftning är märklig när den leder till att ett unikt namn som Milano, som skulle visa den nya crossoverns ursprung i Europa och på andra håll i världen, ersätts med det likgiltiga namnet Junior. Alfa Romeo har tidigare använt namnet Junior på 1960-talet som ett tillägg till en bilmodells namn. Modellen gick då under namnet GT 1300 Junior.

Utöver namnet – vad är det för bil?

Det är en stor dag för Alfa Romeo när en ny modell presenteras (även om namnbytet kom som ett antiklimax). Det är inte som hos systermärkena i samma stora Stellantis-grupp, Peugeot eller Opel, där nya modeller lanseras med jämna mellanrum. Från världspremiären av Stelvio 2016 dröjde det till 2022 innan den mindre Tonale lanserades. Den här gången har det ”bara” gått ett och ett halvt år. Efter Tonale är det dags för en efterlängtad modell: Milano Junior. Den första elbilen, och den första småbilsmodellen från Alfa Romeo sedan MiTo slutade vara italienarens basmodell 2018. Junior kan vara den bil som kickstartar Alfa Romeo på ett sätt som inte hänt märket på årtionden. Den är kompakt, fräsch och eldriven – och om du föredrar en bensinmotor är det också ett alternativ.

blå Alfa Romeo

Fyrhjulsdrift för hybriden

Alfa Romeo var tvungen att göra något för att få Junior att sticka ut från de andra små och kompakta elmodellerna från Stellantis. Och det finns många fler på väg. Fiat 600e, Jeep Avenger, Peugeot E-2008, Lancia Ypsilon, Opel Mokka och Opel Frontera använder alla samma plattform, samma elmotor och samma batteri. En elmotor med 156 hk och ett batteri med en kapacitet på 54 kWh, vilket ger en räckvidd på runt eller strax över 400 hk.

Lösningen för Alfa Romeo är mer kraft. Som det anstår det italienska märket finns den elektriska Junior Elettrica inte bara med 156 hk, utan också med 240 hk i Junior Elettrica Veloce. Det finns inga tecken på att den enda motorn i 156 hk-versionen åtföljs av en extra motor i 240 hk-versionen, så framhjulsdrift är standard i båda versionerna. Med 240 hk får du därför en mekanisk differentialspärr och modifierad fjädring och styrning. Basversionen med 156 hk levererar upp till 410 kilometer på en enda laddning, men eftersom det kanske inte ser lika bra ut på den fronten för den kraftfullare Junior Elettrica, avslöjar Alfa Romeo inte den modellens räckvidd. Om Alfa Romeo-köparna inte vill ha sin Junior på el finns det också en hybridversion, Junior Ibrida, med en trecylindrig 1,2-litersmotor. Eller rättare sagt, två hybridversioner. Vi förväntade oss den med 136 hk och framhjulsdrift, men inte en Q4 med samma 136 hk och fyrhjulsdrift.

interiör i Alfa Romeo säten alfa romeo

Snygg interiör med massor av Stellantis-hårdvara

Med en längd på 417 cm ligger Junior mellan Jeep Avenger och den större Peugeot 2008. Den har ett bagageutrymme på 400 liter, vilket Alfa Romeo hävdar är det största för en elbil i sin klass och utrymmet ser verkligen mer användbart ut än vad Jeep Avenger erbjuder. Inredningen är typisk Alfa Romeo med fina detaljer. Runda luftventiler, 10,25 tums digital instrumentpanel med en trevlig layout och material som klassiskt italiensk Alcantara. Och då har jag inte ens nämnt sätena som är konstverk i sig själva.

Junior är fylld med knappar från Stellantis-hyllorna, som också finns i många andra bilar. De elektriska fönsterknapparna, växelväljaren, parkeringsbromsknapparna och knapparna för flera andra saker är dock snyggt integrerade i Alfa Romeo. Infotainmentsystemet, med en 10,25 tums skärm, är också bekant från många andra modeller. Menyerna har fått en eldröd färguppdatering, och tack och lov finns det knappar från Jeep Avenger för luftkonditionering och elektrisk bakruta. Det ska bli intressant att se hur stort avtryck Alfa Romeo har lyckats göra på en elbil som är så nära besläktad med Citroën Ë-C4, Jeep Avenger och Opel Mokka Electric. Vi hoppas att italienarna har gett Junior en rejäl dos av italiensk charm och edge – även om en del av charmen, namnet, försvann på direkten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com