Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Renault Trafic bilar

Se övriga modeller


Renault är ett företag som har en lång och intressant historia. Det franska företaget grundades precis i biltillverkningens början, överlevde två världskrig och har sett en dramatisk utveckling under 1900-talets andra hälft.

Trots alla svårigheter som Renault har gått igenom så har de alltid producerat pålitliga, populära bilar. Från Renault Twingo som populariserade stadsbilen 1992, till Renault Clio som blev Årets bil 2006, och inte minst Renault Captur, som är den bästsäljande suven i Europa sedan den lanserades 2013. Deras bilar har på senare år blivit kända för sin höga säkerhet, men kanske framförallt för sin distinkta, vågade design.

Bröderna Renault och deras tidiga framgång

Den franska biltillverkaren Renault var från början ett familjeägt företag. Det grundades 1899 som Societé Renault Fréres av ingenjören Louis Renault hans två bröder Marcel och Fernand. Deras första bil, Renault Voiturette 1CV, hade byggts bara året innan.

Renault fick sin stora start 1905, när de fick in en stor beställning från en nyetablerad taxifirma. Framåt 1908 hade företaget blivit den största biltillverkaren i landet, och deras bilar hade dessutom blivit populära internationellt. Under samma period började Renault även tillverka bussar och lastbilar.

När första världskriget hade dragit igång började Renault, som så många andra biltillverkare under perioden, även med militär produktion. De tillverkade bland annat ammunition, flygplansmotorer och stridsvagnar till den franska militären. Deras designer var så framgångsrika att Louis Renault belönades med medlemskap i den franska Hederslegionen för sin insats i kriget.

Renault – ärrad av kriget

Renault drabbades hårt av andra världskriget. Louis Renault blev tvungen att producera lastbilar åt nazisterna efter att de hade ockuperat Frankrike. Efter krigets slut blev Louis anklagad för att ha samarbetat med fienden. Han arresterades 1944, och dog sedan i fängelset i väntan på rättegång.

Renault övertogs av den franska staten och produktionen påbörjades under ny ledning. Strax lanserades ett flertal nya modeller, bland andra den nya Renault 4CV, Dauphine och Renault 4 som blev ett kulturellt fenomen i Frankrike.

Renault hade en hel del upp och nedgångar under mitten till slutet av 1900-talet. De lyckades inte riktigt hamna på stadiga fötter förrän företaget återigen privatiserades och genomförde stora ändringar i organisationen mellan 1996 och 2000. Därefter började Renault ändra sin image. De blev snabbt kända för pålitligheten och säkerheten i sina bilar, och dessutom för sin distinkta, vågade design. Under den här perioden lanserades populära bilar som andra generationens Renault Laguna, Renault Modus och Renault Mégane, vilken hittills är den mest framgångsrika bilen i företagets historia.

Scrolla till toppen av sidan

Modeller av Renault (5225)

Hitta en Renault Trafic till salu i din stad

Till Bytbil.com