Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Workhorse W-15 är en eldriven pickup

Men du får inte köpa den.

Självklart kommer den första eldrivna pickupen från USA. Det tråkiga är att du inte kommer att få köpa den.

Amerikanerna är tokiga i sina pickuper. De senaste årmiljonerna har Ford F-150 varit deras mest sålda bil, med bred marginal och i princip bara hotad av Chevrolet Silverado och RAM Trucks. Japp, pickuper de med.

Samtidigt tenderar enorma pickuper med enorma motorer dra enorma mängder bränsle. Det rimmar illa med smältande polarisar och Parisavtal och för närvarande har de flesta stora biltillverkare lanserat elbilsprojekt. Men någon riktig amerikansk pickis med batteridrift har vi inte sett.

Varå, ser du nåt eluttag här eller?

Förrän nu. Workhorse är ett Ohiobaserat bolag som tillverkar hybriddrivlinor åt UPS-postbilar. Nu har de också visat sin första helt egna bil, en eldriven pickup som heter W-15. Egentligen är den strikt sett en hybrid, för under huven sitter en liten bensinmotor som kan ladda upp batterierna vid behov. Trots det ska batterierna räcka till 13 mils körning.

Med 420 hästkrafter från elmotorerna – en fram, en bak – ska man kunna nå 100 km/h på under sex sekunder. Så alldeles trött är den inte heller.

Produktionen kommer att starta nästa år och priset lär landa någonstans i närheten av en halv miljon kronor. Men om du blir sugen på att köpa en kan du slå den tanken ur hågen. Workhorse W-15 kommer bara att säljas till institutionella storkunder, myndigheter och företag. Privatpersoner göre sig icke besvär.

 

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com