Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Det är något speciellt att köra Maxus T90, den första eldrivna pickupen i Sverige

Maxus har äran att sälja den första eldrivna pickupen till Europeerna, och T90 EV har verkligen en utmärkt räckvidd och charm, men den har några stora brister.

TEXT OCH FOTO Morten B. Bek

Ford arbetar på en elektrifierad Ranger. En pickup med plug-in hybriddrivlina som ska kunna köras mer än 40 kilometer på el på en enda laddning. Den kommer inte att vara klar i närtid, men kommer att finnas tillgänglig 2025.

Idag testar jag en pickup som drivs med el, och den kan köra 330 kilometer på en laddning.  Och den är tillgänglig nu. T90 EV, även känd som eT90, kommer från det kinesiska företaget Maxus, och det är inte bara den absolut första 100 procent eldrivna pickupen på den svenska marknaden, utan också den enda.

Maxus är en okänd företeelse för de flesta svenskar. Maxus är, precis som MG, en del av SAIC Motor, som är en stor organisation i Kina. Du kanske har sett MPV Euniq5 och SUV Euniq6 i trafiken, som har funnits i några år, men jag slår vad om att du inte har sett en T90 EV.

Kan den användas till vad som helst?

Om ”vad som helst” ska tolkas som något i stil med att kunna köra en stor trailer, leka i leran på åkern eller köra över stenar, så nej. På så sätt är det tydligt att vi befinner oss på en plats där den elektriska pickupen inte kan göra riktigt samma sak som en dieselpickup.

T90 EV har ett stort flak och den har också vad som verkar vara bra markfrigång. Tills jag tittar under bilen. Det finns en stor differential vid bakaxeln, och den är farligt låg.

Första körningen

Den kinesiska pickupen kan inte heller köra i terräng. Den har bara en elmotor, som är dold vid bakaxeln. Den drar enbart på bakhjulen, så du kommer snabbt att fastna i lera, sand eller stenar. En släpvagn, husvagn eller något annat som väger upp till 1 000 kilo kan kopplas på, och den totala lastkapaciteten är inte dålig på 925 kilo. Du kan lasta en hel del bråte eller cementsäckar innan T90 EV måste ge upp.

Hur körs en eldriven pickup?

Om jag ska vara ärlig, och jag vill vara ärlig, så var jag väldigt, väldigt skeptisk innan jag plockade upp den blå T90 EV. En kinesisk pickup på el… hur bra kan det vara? Det är tråkigt att vara så partisk, och jag är ganska glad att kunna säga att jag snabbt blev övertygad.

Det är verkligen speciellt att köra en eldriven pickup. Det är nog den sista typen av bil jag förväntade mig att se som en elbil. En pickup drivs av en dieselmotor, och den motorn är bullrig och behöver varvas upp. Det är alltid, utan undantag, rustikt och levande – även när det är en pickup som VW Amarok med en V6-dieselmotor.

Så här är jag – i 120 km/h på motorvägen och utan minsta motorljud från vägen. 120 km/h är toppfarten, och med 177 hästkrafter är det inte alls svårt att ta sig dit.

Den stora Maxus är bekväm på motorvägen. Den är lugn och den behöver inga frenetiska styrningar för att hålla sig på rätt spår. Ljudet, komforten, körsäkerheten. Jag är förvånad, att allt är så smidigt.

En stor pickup körs inte som vilken annan stor bil som helst. Den seglar lite i kurvorna och dess höjd gör att den lutar. Styrningen är indirekt, fjädringen lite studsig. Detta är fallet med alla pickuper, men ett plus för T90 EV är att dess tunga 89 kWh-batteri gör fjädringskomforten en tjänst. Den komforten är trevlig!

Hur är det med räckvidden?

Kinesiska elbilar är roliga. I 9 av 10 kinesiska elbilar måste luftkonditioneringen ställas in på 24 grader för att kyla och 27 grader för att hålla kupén lite varm en kall höstdag. Men i T90 EV vrider jag ständigt upp och ner den, för när jag kommer under 22-23 grader som inställning får jag 50 kilometers extra räckvidd. Vid högre temperaturer äter räckviddsmätaren upp dessa kilometer omedelbart.

Den ska kunna köra 330 kilometer på en enda laddning. Inte mycket för en elbil med ett så stort batteri, men det här är en fyrkantig bil som dessutom är direkt enorm och väldigt lång. Så det är inte alls illa.

Jag kör ganska mycket på motorväg och landsväg, och även om jag inte testar den totala räckvidden så säger bilen att den använder cirka 26-27 kWh för varje 100 kilometer. Det är ungefär där WLTP-förbrukningen ligger, så även med laddningsförluster kan T90 EV erbjuda 250 kilometer på en enda laddning.

Vad mer behöver du veta om T90 EV?

Det finns en del saker att skratta åt i T90 EV – och en del saker som inte alls är roliga. Den med luftkonditioneringen är ganska rolig; få 50 kilometer om du bara är lite kallare. Och regnsensorn, som utrustningslistan lovar att bilen har, är jag 100 procent säker på att den INTE har. Den reagerar inte vid något tillfälle, inte ens i kraftigt regn.

Säkerhetsutrustningen är det som man inte ska skratta åt. För den saknas. Automatisk nödbroms och adaptiv farthållare är ett minimum, och Maxus kan inte leverera det i T90 EV. Eftersom T90 EV inte kommer att kunna hantera offroad, är den bunden till asfalt och att vara nära andra bilar och människor, och den är så stor att den borde ha så många säkerhetssystem som möjligt.

Det är en utmaning för mig att ta reda på vilka de verkliga köparna av T90 EV är. Det skulle inte vara ett problem om den hade fyrhjulsdrift och kunde dra mer än 1 000 kilo. Det är allvarliga brister i en pickup eftersom de gör den svår att använda i skogen, på fältet eller runt byggarbetsplatsen. Om Maxus slänger in en extra elmotor för att driva framhjulen och kommer på hur man kan låta den dra ytterligare 1.000-1.500 kilo, då skulle den på många sätt fina pickupen bli meningsfull på ett helt annat plan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com