Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

VW ID.3 GTX är redo med upp till 326 hk

ID.3 GTX Performance har den kraftfullaste elmotorn som Volkswagen hittills har tillverkat, med 326 hk och kraftöverföring till bakhjulen. Om du klarar dig med mindre finns GTX även med 286 hk.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Vi vet inte exakt var förseningen kommer ifrån. Men Volkswagen har i flera år mer än antytt att en kraftfull version av elbilen ID.3 är på väg, och ändå har den inte blivit verklighet. Den borde förmodligen ha varit en del av facelift-paketet förra året, men icke.

Bra saker tar tid, och här är den tillslut (och vi hoppas att den är bra): ID.3 GTX. Den starkare, snabbare, tuffare och roligare ID.3. GTX är ett försök att göra ID.3 mer distinkt och mer dynamisk, och Volkswagen går till och med så långt att de nämner Golf GTI Clubsport i samma andetag. Vi hoppas att det är mer än bara ett fantasifoster.

Kanske tog det för lång tid för tyskarna att bestämma sig för hur de skulle bygga en så kraftfull ID.3. Hur som helst har de till slut kommit med två versioner, precis som varit fallet med Golf GTI vid flera tillfällen – en standardversion och en prestandaversion med både mer kraft och ett stänk av extra dynamik.

Röd Volkswagen id.3 sedd bakifrån

Den kraftfullaste elmotorn från Volkswagen

Standardversionen av nya ID.3 GTX har den elmotor som hade premiär i ID.7 och sedan har spridit sig till ID.4, ID.5 och modeller från Audi och Skoda. Effekten är 286 hk och vridmomentet 545 Nm, allt hanterat av de två bakhjulen. Volkswagen har valt att behålla bakhjulsdriften till förmån för bättre kördynamik och lägre vikt, och det är ett beslut som vi hoppas kommer att märkas i verkligheten. Från 0 till de första 100 km/h tar 6 sekunder och ID.3 GTX har en hastighetsbegränsning på 180 km/h.

ID.3 GTX Performance är den mest intressanta av de två varianterna. Den har visserligen samma vridmoment på 545 Nm, men den har fått tyskarnas hittills starkaste motor på 326 hk – och den har dessutom bakhjulsdrift. 5,6 sekunder från 0-100 km/h gör inte så stor skillnad, men det märks definitivt på accelerationen i mellanregistret. Toppfarten är högre, 200 km/h, och Performance-versionen har ett sportigt adaptivt chassi, som VW uttrycker det.

Interiöra uppgraderingar i alla ID.3-versioner

Gemensamt för alla varianter är ett batteri med en kapacitet på 79 kWh. Det är 2 kWh mer än i Pro S-versionen och är ett nytt batteri som är mer effektivt än det äldre 77 kWh-batteriet. Eftersom elmotorerna också är av en nyare generation ger detta en räckvidd på cirka 600 kilometer, vilket har ett WLTP-mått på 572 kilometer.

Framsäten i bil ratt och framsäten i bil

ID.3 GTX och ID.3 GTX Performance är identiska inifrån och ut, och det finns många specifika detaljer som skiljer de nya varianterna från de vanliga ID.3-modellerna. Nya 20 tums lättmetallfälgar döpta efter Skagen, LED-körljus formade som ett stridsflygplan, ett stort luftintag och en diffusor baktill gör att GTX-modellerna sticker ut. I kupén finns sportstolar i tyg och konstläder, GTX-ratt och ytskikt i material som endast finns i GTX.

Vad som inte bara är tillgängligt i GTX, utan i framtiden i alla ID.3-varianter, är förändringar av växelväljaren och infotainmentsystemet. Växelväljaren, som också används för att välja styrkan på regenereringen, har flyttats från instrumentpanelen och är nu, precis som i ID.7, placerad vid ratten. Detta har frigjort utrymme för ett nytt infotainmentsystem med en större skärm. Hittills har skärmen varit 12 tum – den nya är 12,9 tum. Infotainmentsystemet är en nyare generation med en ny menystruktur, ChatGPT och en ny röststyrningsassistent (IDA), som redan är känd från ID.7.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com