Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

340 hk och fyrhjulsdrift i VW ID. Buzz GTX

Mer tryck i bussen. Den eldrivna VW ID. Buzz får en boost med den nya GTX-versionen med två elmotorer, fyrhjulsdrift och 340 hk – och 0-100 km/h på 6,5 sekunder.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Volkswagen ID. Buzz uppmuntrar till en avslappnad körstil och en körning som är mer av ett nöje än en prestation. Det råder ingen tvekan om att Buzz, med sina 204 hk, är lite för avslappnad för vissa människor. En toppfart på 145 km/h och 0-100 km/h på 10,2 sekunder ger, ska vi säga, en allmänt lugn atmosfär.

Tur då att Volkswagen utökar sin familj av eldrivna GTX-modeller. GTX står för mer fart och mer kraft (och en lite fräschare design), och ID. Buzz får nu också en kraftkur. Både det vanliga ID. Buzz och den nya ID. Buzz med förlängd hjulbas får en 340 hk boost. Högre toppfart och mycket snabbare acceleration är två sidor av GTX-myntet, men fyrhjulsdrift är också en del av paketet.

Röd volkswagen id. buzz på gräs

Snabb som en Golf GTI

De snabba elbussarna har ett upplägg som vi har blivit bekanta med. ID. Buzz GTX har en elmotor bak, liksom standardversionen på 204 hk, som kompletteras med en elmotor på framaxeln. Den bakre elmotorn levererar 286 hk (och 560 Nm), medan den främre motorn levererar 109 hk (och 134 Nm).

Detta ger 340 hk, som redan är känt från ID.4 GTX, ID.5 GTX och ID.7 GTX – men inte om man helt enkelt lägger ihop effekten från de två elmotorerna. Det skulle ge 395 hk, men motorerna är inte desamma och de levererar kraft på olika sätt, så 340 hk är den maximala effekten.

VW ID.3 GTX redo med upp till 326 hk

Med 340 hk kan ID. Buzz, kort eller lång, köras snabbare. Toppfarten har ökat med 15 km/h till 160 km/h, och båda längderna av ID. Buzz GTX kan nå de första 100 km/h på 6,5 sekunder. Det här är mer som Golf GTI än en långsam elbuss.

Du behöver dock inte nödvändigtvis köpa ID. Buzz GTX för att få en ID. Buzz som är snabbare än dagens standardmodell på 204 hk. Det krävs inte mycket fantasi för att föreställa sig att elmotorn på 204 hk inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att pensioneras och ersättas av den nyare på 286 hk. Det i sig skulle ge en snabbare ID. Buzz.

framsäten i id. buzz baksäten i id. buzz

Kort med litet batteri, lång med stort batteri

Den nya GTX-modellen har dock några saker som den vanliga ID. Buzz inte har. Den kan dra fler kilo om du behöver det. Den korta modellen kan dra upp till 1 800 kilo, medan den långa versionen kan dra upp till 1 600 kilo. Och så har vi designen, som ger ID. Buzz lite mer karaktär (om du nu tycker att den inte redan har tillräckligt mycket karaktär). 19″ Venlo-legeringsfälgar (21″ som tillval), pilformade LED-körljus och den GTX-exklusiva färgen Cherry Red på utsidan, svart takbeklädnad och GTX-specifika säten på insidan.

röd id. buzz bakifrån

Där den ”korta” ID. Buzz GTX finns tillgänglig med fem eller sex säten och levereras med ett batteripaket med 79 kWh (2 kWh mer än standard ID. Buzz) användbar kapacitet, har den långa varianten ett batteri på 86 kWh. Räckvidden nämns inte med ett enda ord i pressmeddelandet.

Å andra sidan säger VW att alla ID. Buzz-modellerna kommer att ha ett nytt infotainmentsystem med en 12,9″ pekskärm, nya menyer och enklare manövrering. ChatGPT är också integrerat, och head-up display och fjärrstyrd parkering är nu också ett alternativ.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com