Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Sugen på campingsemester med VW California som laddhybrid med fyrhjulsdrift?

VW California görs om från transportbil till personbil, och övergången till den nya generationen möjliggör en PHEV-drivlina med fyrhjulsdrift. California är också större än tidigare och kommer i fem varianter (men endast två till Sverige i nuläget).

TEXT Morten B. Bek FOTO PR

Utvecklingen av elektriska Volkswagen ID. Buzz California är tills vidare pausad. Om man drömmer om att campa i en ID. Buzz får man själv inreda den med kök och säng, för Volkswagen själva har inga planer på att hjälpa till just nu. Om man kan nöja sig med att bara köra elektriskt en del av tiden, kan drömmen faktiskt förverkligas med den helt nya generationen California. Den finns nämligen inte bara med dieselmotor- eller bensinmotor, utan även i en laddhybridversion.

Den nya California går igenom ett större skifte än vad man kan se med blotta ögat. Att den kommer som laddhybrid är en sak. Det största är ändå att Volkswagen nu baserar den eftertraktade campingbilen på Multivan istället för transportbilen Transporter. Multivan är byggd på personbilsplattformen MQB – samma plattform som används i bland annat Golf och Tiguan.

Orange Volkswagen husbil parkerad på stranden med öppen baklucka som visar campingutrustning och ett bärbar kök.

Längre än tidigare – och med skjutdörrar på båda sidor

Att California nu är en Multivan i campingskrud gör något för körkänslan, komforten och körställningen. Man sitter nu mer som i en minibuss eller SUV än som i en transportbil, och fjädringen är mer fokuserad på komfort än stabilitet vid transport av VVS-utrustning. California har blivit mycket längre. Den har sträckts ut med 27 cm, och det gör den inte bara mer lik en MPV; det gör den säkerligen också mer besvärlig att parkera på stadsgator eller på en trång campingplats. Med Multivan som utgångspunkt finns det för första gången skjutdörrar på båda sidorna av California, och de två praktiska dörrarna är standard genom hela modellprogrammet. Från instegsmodellen Beach till den fina flaggskeppsvarianten Ocean.

I Beach finns det sex sittplatser, men endast sovplats för två under det uppställbara taket. Nästa steg är Beach Tour med fem säten och en madrass (198×133 cm), där fyra personer kan övernatta. Beach Camper är nästa steg där där ett litet kök introduceras, och det gömmer sig som en utdragsbar modul i bagageutrymmet. I California Coast är antalet sittplatser reducerat till fyra, men där samtliga i bilen också har sovplats. Köket har flyttats in i kupén längs ena sidan, trots att det finns en skjutdörr på varje sida. Toppmodellen California Ocean är inredd som Coast, men här finns mer utrustning och mer lyx.

Interiör av en Volkswagen husbil med inbyggd kökslåda, spis, espressokanna och en kopp kaffe. Sovområde i en Volkswagen husbils uppfällbara tak med färgglada täcken och kuddar.

Alla campingfunktioner, som det höj- och sänkbara taket (i versioner med eldrift), värme och översikt över vattentankarna, styrs via en 5-tums pekskärm som sitter på en av C-stolparna. Det mesta kan också styras via en smartphone och den dedikerade California-appen. Två av dessa versioner är i nuläget aktuella för den svenska marknaden: Beach Camper och toppmodellen California Ocean.

Plug-in hybrid med 245 hk och fyrhjulsdrift

California har traditionellt varit synonymt med dieselmotor. Medan det fortfarande är möjligt att välja en 2-liters diesel med 150 hk (eller en bensinmotor på 2 liter med 204 hk), är det introduktionen av en plug-in hybrid som drar till sig uppmärksamheten. Hybridsystemet har en sammanlagd effekt på 245 hk, och som i de nya versionerna av Passat och Tiguan är det en 1,5-liters bensinmotor som används i motorrummet. Hur stort batteriet i California är, och hur långt strömmen räcker, framgår inte i dagsläget.

Volkswagen husbil med utsträckt sidomarkis över en uppsättning utomhusstolar och bord, parkerad på en texturerad ökenyta.

En till världsnyhet som kommer med plug-in hybridversionen av California är fyrhjulsdriften. Det är första gången en plug-in hybrid på MQB-plattformen erbjuds med fyrhjulsdrift, och det är säkert en välkommen tillägg för många campare när de ska ut från en lerig campingplats.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com