Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

BMW M5 kommer som laddhybrid med 727 hk

Den nya BMW M5 har kvar V8-motorn, men bensinen blandas nu med el. M5 med M Hybrid-system har 727 hk och kan laddas för att köra upp till 69 kilometer på el.
TEXT Morten B. Bek FOTO PR

BMW M5 är den stora sedanen med ett överflöd av kraft som många drömmer om. En sedan som gärna visar att den har mycket stora muskler. Kombinationen av bokstaven M och siffran 5 har funnits hos BMW sedan 1985, och M5 har uppnått status som en ikon, en status som Audi RS 6 och Mercedes-AMG E 63 har aldrig riktigt nått upp till.

Det är nu dags för förnyelse av M5-fenomenet som inte setts sedan E60-generationen från 2004 med den hysteriska och fantastiska V10-motorn: den helt nya generationen M5 kan, hur fel det än låter, köra på el.

Baksidan av en grön BMW M5 körande på en landsväg. En grön BMW M5 kör på en väg med havet i bakgrunden.

Men den nya M5 med M Hybrid-system behöver inte köra på el. Den behåller sin V8-motor med slagvolym på 4 395 cm³ och två turboladdare, som i sig själv levererar 585 hk. Men för att verkligen överträffa alla tidigare M5-generationer i prestanda och kraftresurser – och för att kunna köra på el – har den en elmotor med 197 hk och ett stort batteri på 22,1 kWh (18,6 kWh användbar kapacitet).

Aldrig tidigare har beteckningen M5 nämnts i samband med eldrift. Men så är det nu, för den nya M5 är en plug-in-hybrid. På en laddning kan den köra upp till 69 kilometer, men med en systemeffekt för bensin- och elmotor på 727 hk är det nog mer troligt att elen främst används för bästa möjliga acceleration.

Förarplatsen i en BMW M5 med digitala instrument och skärmar.

Långsammare och tyngre än gamla M5 Competition
Det tråkiga med att elektrifiera en stor och tung sedan med bensinmotor är att den blir tyngre. Elmotor, batteri, ledningsnät och diverse småsaker väger tillsammans mycket, och den nya M5-generationen med M Hybrid-system är en tung. Körklar vikt enligt EU-standarden är 2 510 kilo. Det är som en stor elbil. Och det är cirka 540 kilo, eller en halv Suzuki Swift, mer än den gamla M5 Competition med 625 hk. De 727 hk i den elektrifierade M5:an har därmed mycket att kämpa med och är därför 0,2 sekunder långsammare än M5 Competition på 0-100 med tiden 3,5 sekunder. Det är lite sorgligt, eller hur?

Mellanaccelerationer kommer säkert att falla ut till den nya modellens fördel, men långt mer spännande är det om en M5 med så många kilo kan kallas en sportbil med fyra dörrar. Ja, den har fyrhjulsdrift, som kan reduceras till bakhjulsdrift, och ja, den kan fås med toppfart upp till 305 km/h. Och ja, den har både adaptivt M-chassi och aktivt styrande bakhjul (Integral Active Steering). Men är det tillräckligt för att motverka en enorm viktökning?

En grön BMW M5 kör på en landsväg med berg i bakgrunden.

Produktionen av den nya M5 börjar i juli, och den introduceras hos återförsäljarna i november. Sedanen kommer inte ensam – den får sällskap av M5 Touring, alltså en kombi, som BMW ännu inte har visat bilder på.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com