Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos vd: ”Alla är frustrerade”

Trots försäljningsrekord: Arbetarna mister sin bonus

22 000 kronor i ren vinst för varje såld bil.  Så mycket tjänade Volvo Cars under 2018. Nu dras bilbyggarnas bonus på 17 000 kr in. Vd:n Håkan Samuelsson och andra toppchefer får ändå ut sina rörliga lönedelar. ”Vi måste attrahera toppkrafter och då kan vi inte betala fixed lön”, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Håkan Samuelsson framträdde i dag på en presskonferens i Volvo Studio i Kungsträdgården i Stockholm. Han rapporterade bättre siffror än de flesta bil-vd:ar kan göra för 2018. Vinsten förra blev 14,2 miljarder kronor, en liten ökning jämfört med förra året. Men med tanke på att försäljningen gick upp med 12 procent och omsättningen med hela 21 procent är det inte en positiv utveckling.

– På många sätt ett bra år, det var försäljningsrekord i antal bilar och omsättningen ökade ännu mer, det visar att vi har bra priskraft i vårt nya sortiment.  Men det är inte helt i nivå med våra långsiktiga ambitioner.

Det Håkan Samuelsson var extra nöjd med var att produktionen fungerat så bra. Ändå drar Volvo Cars in fabriksarbetarnas bonus. Samtidigt som ledningen får ut sina rörliga lönedelar.

– Om man tittar in i produktsidan, vi hade svårt att rampa upp spa-linjen tidigare, nu hade vi ett utmärkt produktionsår. Vi producerade 290 000 bilar i Torslanda. Nivåer som vi trodde var omöjliga att nå. Äntligen presterar Torslanda excellent på en nivå där de ska vara. En fjärdedel av bilarna vi tillverkar görs i Kina, vi har börjat exportera från Kina. Och vi har också öppnat vår fabrik i Charleston i USA.

56 procent av alla bilar som Volvo säljer är suv:ar, men märket växer i alla segment. Inför 2019 tror Håkan Samuelsson på en fortsatt tillväxt, men med fortsatt prispress. För de anställda innebär bokslutet att de mister sin bonus.

Det står klart att de anställda inte får någon bonus i år, de är upprörda, hur kommenterar du det?

– Jag kan förstå det och det är inte ett beslut vi skulle vilja ta, de har gjort ett fantastiskt jobb med att montera ihop alla dessa bilar. Vårt bonussystem är baserat på finansiella storheter, vi har inte uppfyllt de målen, därför kan vi inte betala ut bonusen.

Vid en frågestund pressades Håkan Samuelsson om sin egen bonus och övriga ledningens rörliga delar.

– Bonusindragningen är inget jag med glädje meddelar. Jag har stor förståelse för att de känner sig besvikna. Men villkoren för bonusen var sådana här. Men vi har många anställda som har rörliga lönedelar, vi måste attrahera toppkrafter och då kan vi inte vara betala ut fixed löner. Min egen lön kan ni läsa om i den kommande årsrapporten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com