Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo storsatsar på autonom bilkörning

Förarlösa Volvo-bilar i Kina

Volvo Cars fortsätter sitt arbete med att vara i framkant när det gäller autonom bilkörning. Just nu planeras det för att genomföra det mest avancerade experimentet på allmänna vägar under vanliga körförhållanden.

Att introducera autonom bilkörning och AD-teknik i trafiken kan minska antalet trafikolyckor tror Volvo Cars. Samtidigt som den nya tekniken leder till färre bilköer, minskade luftföroreningar samtidigt som den gör att förarna kan använda sin tid i bilen bättre.

Och Volvo som har varit synonymt med fordonssäkerhet ända sedan man uppfann säkerhetsbältet 1959, går i bräschen för utvecklingen inom autonoma körsystem som en del av sin vision om att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i en ny Volvobil från och med år 2020.

Lanseringen av AD-bilar ser ut att kunna revolutionera Kinas vägar på fyra områden enligt Volvo Cars – säkerhet, trafikköer, föroreningar och tidsbesparingar.

– Ju tidigare AD-bilar kan börja trafikera våra vägar, desto snabbare kan liv räddas, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

”Autonom körning kan bidra markant till trafiksäkerheten”, är det budskap som kommer att framföras vid ett seminarium i Beijing den 7 april – med titeln: Autonomous driving – could China take the lead?

Och det är i just Kina som Volvo Cars planerar att lansera landets mest avancerade experiment inom autonom körning. Lokala förare kommer att testköra bilar med autonom körteknik och Volvo beräknar att upp till 100 bilar kommer att ingå i experimentet och man kommer under de närmaste månaderna att inleda förhandlingar med intresserade städer i Kina för att se vilka som kan tillhandahålla de nödvändiga tillstånden, förordningarna och infrastrukturen för att experimentet ska få grönt ljus.

Håkan Samuelsson kommer att välkomna de positiva åtgärder som Kina har vidtagit för att utveckla autonoma körtekniker, men kommer även att uppmana Kina att göra mer och försöka påskynda införandet av de förordningar som ska reglera bilar med autonom körteknik i framtiden.

– Det finns flera fördelar med AD-bilar, säger Håkan Samuelsson. Det är därför som regeringar behöver få lagstiftning på plats som gör det möjligt att låta AD-bilar trafikera våra vägar snarast möjligt. Bilindustrin kan inte göra detta helt på egen hand. Vi behöver hjälp från regeringarna.

Håkan Samuelsson kommer att välkomna de initiativ som tagits av lagstiftarna och biltillverkarna i USA och Europa i syfte att utveckla AD-bilar och infrastrukturen för dessa. Han kommer emellertid även att uppmana alla involverade parter att vara mer konstruktiva i sitt samarbete för att undvika att lagstiftningen på detta område blir oöverskådlig. En konstruktiv ansats i samarbetet ska även göra att man undviker att samma teknik utvecklas parallellt på flera platser, med de onödiga kostnader som detta innebär.

– AD handlar inte bara om bilteknik. Vi behöver ha rätt regler och lagar på plats, blir Håkan Samuelssons besked.

– Det är naturligt för oss att samarbeta. Vår utgångspunkt är att såväl den offentliga som den privata sektorn kan dra nytta av nya tekniker och branscher. Därför är det bättre att bygga broar och att samarbeta än att alla går i olika riktningar”, är ett annat av Håkan Samuelsson budskap till seminariedeltagarna.

Foto: Volvo
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com