Redaktionen tipsar

Volvo: Då kommer XC40 som elbil

Bildspecial: Snart premiär för första helt elektriska suven

Den 16 oktober är det premiär för Volvos första elbil XC40.
Redan nu får vi se de första teaser-bilderna.
– Bilen kommer att vara en av de säkraste som vi någonsin har byggt, säger Malin Ekholm, säkerhetschef på Volvo Cars.

Nu lanserar Volvo sin första helt elektriska bil. Men biltillverkaren menar att nya XC40 också blir en av de säkraste bilarna på vägen.
– Ja, den helt elektriska XC40 kommer att vara en av de säkraste bilar vi någonsin har byggt, säger Malin Ekholm, säkerhetschef på Volvo Cars.
– Oavsett vad som driver en bil framåt, en elektrisk maskin eller förbränningsmotor, så måste en Volvo vara säker.
Och Volvo har tagit höjd för att XC40 snart ska kunna köra själv.
Bilen är nämligen den första Volvo-modellen som är utrustad med en ny ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) sensorplattform – ett säkerhetssystem som består av flera radar, kameror och ultraljudssensorer.
Den skalbara konstruktionen gör att plattformen enkelt kan vidareutvecklas och den lägger grunden för en framtida introduktion av autonom körteknik.

Samtidigt som Volvo bygger vidare på säkerhetsstandarderna i den ursprungliga XC40 var säkerhetsingenjörerna tvungna att omforma och förstärka frontstrukturen helt för att hantera avsaknaden av en motor och se till att passagerarna sitter lika säkert som i alla andra Volvo-bilar.
– Grunderna kring säkerhet är de samma för den här bilen som för alla andra Volvo-bilar. Det sitter människor på insidan och bilen måste konstrueras så att de skyddas, säger Malin Ekholm.

För att skydda passagerarna och se till att batteriet förblir intakt vid en kollision har Volvo Cars också utvecklat en ny säkerhetsstruktur för passagerarna och batteriet i XC40.
Batteriet skyddas av en säkerhetsbur som består av en ram tillverkad i extruderad aluminium och som har bäddats in i mitten av bilens karosstruktur, vilket skapar en inbyggd deformationszon runt batteriet. Batteriets placering i bilens golv har också den fördelen att bilens tyngdpunkt sänks, för ett förbättrat skydd mot voltning.
Samtidigt har bilens karosstruktur inte bara förstärkts i fronten utan även i bakpartiet. Här har den elektriska drivlinan integrerats i karosstrukturen för att möjliggöra en bättre fördelning av krockenergin bort från kupén och minska belastningen på personerna inne i bilen.

Volvo Cars kommer att avslöja mer detaljer om den helt elektriska XC40 under kommande veckor, innan den visas för allmänheten för första gången den 16 oktober.
Bytbil kommer förstås att rapportera om kommande XC40-nyheter.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com