Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen producerar lika få bilar som 1958

Tillverkningen är på ovanligt låga nivåer

Större
Stäng
  • Volkkswagen har hittills i år producerat lika få bilar som 1958. Foto: Volkswagen
    Volkkswagen har hittills i år producerat lika få bilar som 1958. Foto: Volkswagen
  • Volkkswagen har hittills i år producerat lika få bilar som 1958. Foto: Volkswagen

Vanligtvis brukar Volkswagen tillverka cirka 800 000 bilar per år, men på grund av halvledarbristen är antalet bilar på betydligt lägre nivåer just nu.

I september avslöjades det att Volkswagen skulle uppdatera sina laddhybrider, så att de skulle få dubbelt så lång räckvidd på el jämfört med tidigare. Dock har den tyska biltillverkaren problem på andra fronter.

Automotive News har pratat med anonyma källor inom Volkswagen, som avslöjar att hittills i år har det enbart producerats 300 000 bilar på den tyska biltillverkarens huvudfabrik i Wolfsburg. Det är samma nivå som 1958, året då man lanserade Bubblan, och är väl under nivåerna av tillverkade bilar som producerades innan pandemin.

De senaste tio åren har det i genomsnitt producerats 780 000 fordon per år, och 2018 sade den tyska biltillverkaren de ville öka den siffran till över en miljon. Sedan kom pandemin och problem med produktionskedjan gjorde att lite under 500 000 bilar tillverkades förra året. Och ännu värre ser det ut att bli i år. Halvledarbrist är den största anledningen, och problemet kommer antagligen fortsätta väl in till 2022. När man kan vara tillbaka på nivåerna innan pandemin återstår att se.

På anläggningen i Wolfsburg tillverkar man Volkswagen Golf, Volkswagen Touran, Volkswagen Tiguan, och Seat Tarraco.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com