Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Vi ska skapa en ultralyxig modell"

Audi utmanar Mercedes i jakten på de rikaste kunderna

Lyxig, lyxigare, lyxigast…de tyska biltillverkarna kämpar hårt för att skapa bilar som attraherar de rika köparna.
Nu har Audi bestämt sig för att öka insatserna:
– Vi ska revolutionera lyxklassen med ett helt nytt koncept för A8, säger VD:n Bram Schot.

Audi A8 började säljas 1994 och tog ett stort steg framåt jämfört med sin föregångare Audi V8. Med A8-modellen var Audi med och slogs i elitdivisionen på allvar, en liga som hade dominerats av Mercedes-Benz och BMW.
A8 var unik med sin ”space frame” teknik, som innebär att bilen har en aluminiumram där karossdelarna (som också är av aluminium) integreras i ramen så de att utgör en del av den bärande funktionen.
Och den nuvarande A8-generationen fick många superlativer när den kom:
– Nya A8 representerar en framtid som de flesta tillverkare fortfarande har i planeringsstadiet men som Audi redan erbjuder. I konkurrens med BMW 7-serie och nya Mercedes S-klass, står Audi A8 överst på pallen. Det här är branschens nya måttstock och det blir ingen lätt uppgift att uppnå, skrev biltestarna.

Men nu har åren gått och Mercedes klivit upp på förstaplatsen igen med Mercedes-Maybach S-klass. Prislappen på dryga två miljoner kronor för en Maybach 650 S skrämmer inte de rika köparna, snarare tvärtom. I Kina säljer S-klass drygt 600 exemplar i månaden och i fjol såldes totalt 78 000 bilar. En ökning med sju procent – trots att modellen börjar bli gammal.

BMW 7-serien minskade med 13 procent (56 000 bilar) och A8-försäljningen minskade med sex procent (20 000 bilar).
Men Audi tänker inte ge upp. Nu säger ledningen rakt ut att man ska ta upp kampen med Mercedes Maybach genom att köra en ”ultralyxig” A8.
– Vi tänker revolutionera lyxbilssegmentet med ett helt nytt koncept för A8, berättade VD:n Bram Schot på ett möte med aktieägarna för en vecka sen.

Tanken är att intäkterna från lyxbilarna ska investeras i elbilar, digitalisering och autonom teknologi.
– Vi kommer att investera 140 miljarder kronor i framtidens bilar, förklarade Audis ledning. 2025 kommer Audi ha 30 elektrifierade bilar. Då ska vår fordonsflotta ha minskat CO2-utsläppen med minst 30 procent jämfört med 2015.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com