Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz strategi för framtiden

Ska fokusera på sex stycken olika områden

Större
Stäng
  • Ola Källenius. Foto: Press.
    Ola Källenius. Foto: Press.
  • Ola Källenius. Foto: Press.

Under gårdagen hade Mercedes-Benz konferensen Mercedes-Benz Strategy Update där bland annat Ola Källenius, vd för Daimler AG och Mercedes-Benz AG, presenterade hur Mercedes ska ta sig an framtiden, både tekniskt och ekonomiskt. De presenterade sex stycken områden som de ska fokusera på.

Företaget kommer fokusera på lyx och göra det till en integrerad del av interaktioner med kunder, digital teknik, samt alla produkter. Mercedes-Benz ska forma om sin produktportfölj, varumärkeskommunikation och dess försäljningsnätverk för att leverera en lyxig upplevelse.

De kommer även vidta åtgärder för att förbättra sin marknadsstrategi. De kommer att fokusera på att optimera balansen mellan pris, volym och utbud för att förbättra vinstmarginalerna från nuvarande och framtida portföljer. De kommer även fokusera på de mest lönsamma delarna av marknaden och segmenten där de tävlar om marknadsandelar för att säkerhetskälla en högre lönsamhet.

Mercedes-Benz tänker förbättra potentialen hos deras märken, AMG, Maybach, G och EQ med tydliga och målinriktade planer för att öka deras lönsamhet.

AMG är på väg mot nästa nivå av elektrifiering som startar nästa år. Kopplingen till Formel 1 intensifieras nästa år för att återspegla dess identitet som Mercedes högpresterande märke. Maybach kommer dubbleras i storlek och bli elektriskt.

EQ kommer att vända sig till en ny kundkrets med högteknologiska produkter byggda på en dedikerad plattform.

Mercedes Benz har åtagit sig att främja dess relation med sina kunder. De siktar på att få en ännu starkare lojalitet, dyrare inköp från kunderna och snabb tillväxt i återkommande intäkter från tjänster från OTA-uppdateringar (over the air) och andra prenumerationstjänster. Allt fler bilar är uppkopplade och det finns en betydande intäktsmöjlighet eftersom Mercedes-Benz flotta kommer ha 20 miljoner uppkopplade fordon 2025.

Mercedes-Benz siktar på att ta ledningen inom elbilssegmentet och har ambitiösa mål för produktutvecklings och snabb introducering av ny teknik. De har tillkännagivit fyra helt nya elbilar baserade på den nya plattformen Electric Vehicle Architecture (EVA). EQS är först ut som kommer till marknaden 2021 och kommer ha en räckvidd upp till 700 kilometer enligt WLTP. Modellen kommer följas av EQE, EQS-SUv och EQE-Suv. Dessutom elektrifieras AMG, Maybach och G. 2025 kommer fler modeller läggas till efter den andra helt elektriska plattformen Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) är designad för kompaktbilar och medelstora bilar.

De  tänker även förbättra sin lösenhet och samtidigt ta sitt ansvar och minska sitt ekologiska fotavtryck genom att påskynda övergången till eldrift. De tänker ta nya steg för att minska kostnaderna fram till 2025, samt minska sina utsläpp. De fasta kostnaderna kommer att sänkas med 20 procent via minskade utgifter, kapacitetsjusteringar och lägre personalkostnader.

– Vi tänker bygga världens mest eftertraktade bilar. Det handlar om att utnyttja våra styrkor som ett lyxvarumärke för att öka ekonomiskt värde och förbättra mixen och positioneringen av vår produktportfölj. Vi kommer att frigöra hela potentialen för våra unika märken – AMG, Maybach, G och EQ. Vår strategi är utformad för att undvika icke-kärnverksamheter för att fokusera på att vinna där det betyder något: dedikerade elfordon och egen bilprogramvara. Vi kommer att vidta åtgärder för strukturella kostnader, rikta oss mot en stark och uthållig lönsamhet, säger Ola Källenius, styrelseordförande för Daimler AG och Mercedes-Benz AG.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com