Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Avslöjat: Så smugglas lyx-Mercor till diktatorn

Nordkoreas Kim Jong-uns Mercor kostar fem miljoner kronor styck

Hur har Nordkoreas diktator Kim Jong-Un fått tag på sina lyxiga Mercedes-limousiner? En ny rapport avslöjar den avancerade smugglingen som fick in bilarna i Nord-Korea. Bilarna, som är värda fem miljoner styck, har passaerat flera länder.

Trots att Daimler, företaget som tillverkar Mercedes, bojkottar Nordkorea åker diktatorn Kim Jong Un runt i lyxiga skottsäkra Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard. Bilarna är extremt lyxiga och har pansarkaross och pansarglas som står emot både automateld och granater.

En ny rapport som först publicerades i New York Times har gått till botten med hur bilarna och andra lyxartiklar har hittat vägen till Nordkorea.

Allt börjar i Rotterdam i Nederländerna och sex månader senare kan Kim frottera sig i lyx med sina varor, trots bojkott och sanktioner.

Forskarna  Lucas Kuo och Jason Arterburn på Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) spårade hela förloppet.

Enligt deras rapport så har de två  Mercedes-Maybach S600 Guard-bilarna lastats på en båt i hamnen i Rotterdam och fraktats till Dalian i norra Kina. De två containrarna med bilarna har därefter fraktats till Osaka i Japan.

Sedan bar det av till Nakhodka i Ryssland. Därefter slocknade spårningsutrustningen i 18 dagar. Nästa gång fartyget syntes var det i Sydkoreanska vatten.

Det är inte klarlagt hur bilarna kom sista biten till Nordkorea, men tre av Kim Jong Uns fraktplan gjorde en ovanlig resa till Vladivostok vid samma tidpunkt förra året.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com