Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär: BMW:s nya cruisingdröm - med jättemotor

Nu blir BMW:s hyllade koncepthoj verklighet.
Här är första bilderna på produktionsversionen av nya cruisingdrömmen BMW R18.
R18 har en maffig boxermotor på 1,8 liter – och hyllar förkrigsmotorcykeln R5.

Tack vare den tidiga våren har motorcyklarna redan rullat ut på landets vägar – och den som ännu inte dammat av sin hoj blir nog extra sugen av de här bilderna på BMW:s stora vårnyhet.

Förra året visade BMW Motorrad upp R18 som en konceptmotorcykel – men hyllningarna blev så stora att BMW bestämde sig för att sätta den i produktion. Och nu släpper BMW alla bilder och fakta om den nya retroinspirerade glidarhojen. Motorcykeln har hämtat designinspiration från de två förkrigsmodellerna R5 och R51 – och produktionsversionen kommer mycket nära det hyllade konceptet.

Maskinellt sett får motorcykeln en massiv tvåcylindrig boxermotor på 1,8-liters cylindervolym, den största tvåcylindriga motor som BMW Motorrad någonsin producerat. Motorn ger 91 hästkrafter vilket kanske inte är så imponerande, men vridmomentet på 158 Nm är i klass med en småbil. Maskinen har dubbla kamaxlar på varje cylinder och fyrventilsteknik. BMW lovar massor av karaktär. Hojen har en sexväxlad låda och torrlamellkoppling, som den anstår en BMW med boxer.

R18 erbjuder moderna finesser som att kunna välja mellan tre körlägen och de är döpta till  Rock, Roll och Rain. Rock är det mest aggressiva läget förstås, medan Roll är när du vill rulla mjukare och cruisa, medan regn begränsar kraften när du ska köra i dåligt väder.

R18 handlar förstås inte om toppfart, utan om att glida och ha det underbart på vägen, men för den som undrar är toppfarten 180 km/h. Accelerationen upp till 100 km/h går på 4,8 sekunder. Bensinförbrukningen är 0,56 l/mil.

Några svenska priser och leveransdatum är inte officiella, men i statarna börjar prislappen på 17495 dollar, så vi kan förvänta oss en bra bit över 200 000 kronor för en R18 i Sverige. Produktionen står just nu still på grund av coronaviruset, men R18 väntas nå handlarna senare under året.

För den som vill göra sin R18 mer personlig kommer en rad tillbehör att erbjudas redan vid lanseringen. Det finns flera olika krom- och aluminiumdetaljer från Roland Sands Design att uppgradera mc:n med. Det finns också olika säten från Mustang Seats och olika avgassystem från Vance & Hines.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com