Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Motorcyklarna trotsar coronakrisen - här är vårens trender

Motorcykelbranschen trotsar coronakrisen och visar plussiffror.
Årets trend sägs vara allroundmodeller – och mest uppmärksamhet har nya cruisern BMW R18 fått.
– Coronapandemin verkar inte ha drabbat vår bransch avsevärt än så länge. Svenska marknaden över 250 kubik gått upp 10,6 procent, säger Timo Virtanen, försäljningschef för BMW Motorrad Sverige.

Många branscher har tagit rejält med stryk av coronapandemin och försäljningen av nya bilar rasade med 37,5 procent i april. När bilarna rasar verkar fler köpa motorcyklar i stället. Anledningen kan vara att många vill maximera sin frihet när vi är fast hemma i Sverige i sommar. Då är en motorcykel en svårslagen frihetsmaskin. Hittills har de tunga motorcyklarna ökat med över 10 procent jämfört med ifjol, vissa märken ökar ännu mer.

–  BMW har rekordsiffror med en ökning på hela 38,6%. Även på begagnat har vi ett uppsving och trafiken ute hos återförsäljarna har varit livlig, säger Timo Virtanen, försäljningschef för BMW Motorrad Sverige.

BMW säger att årets starkaste trender är allroundhojar – och den nya retroinspirerande cruisern BMW R18
– Den nya cruisern BMW R18 med sin stora boxermotor och retrodesign får mycket uppmärksamhet. Utöver detta går allround-modellerna fortsatt starkt. Förra året var BMW R 1250 GS och BMW R 1250 GSA Sveriges två mest sålda motorcyklar och den trenden håller i sig. De två modellerna är även hittills i år våra bästsäljare, säger Adi Ravid, VD på Motorrad Center Stockholm.

BMW R18 premiärvisades i april och är ett crusingkoncept som nu förvandlats till en verklig hoj. Det handlar om BMW:s första cruiser sedan R1200 C – James Bondhojen från ”Tomorrow Never Dies”. Maskinellt sett får den nya motorcykeln en maffig tvåcylindrig boxermotor på 1,8-liters cylindervolym, den största tvåcylindriga motor som BMW Motorrad någonsin producerat. Motorn ger 91 hästkrafter vilket kanske inte är så imponerande, men vridmomentet på 158 Nm är i klass med en småbil. Maskinen har dubbla kamaxlar på varje cylinder och fyrventilsteknik. BMW lovar massor av karaktär. Hojen har en sexväxlad låda och torrlamellkoppling, som den anstår en BMW med boxer.

R18 erbjuder moderna finesser som att kunna välja mellan tre körlägen och de är döpta till  Rock, Roll och Rain. Rock är det mest aggressiva läget förstås, medan Roll är när du vill rulla mjukare och cruisa, medan regn begränsar kraften när du ska köra i dåligt väder.

R18 handlar förstås inte om toppfart, utan om att glida och ha det underbart på vägen, men för den som undrar är toppfarten 180 km/h. Accelerationen upp till 100 km/h går på 4,8 sekunder. Bensinförbrukningen är 0,56 l/mil.

BMW Motorrad har precis öppnat Sverige största motorcykelbutik i Upplands Väsby och visar upp motorcyklar och utrustning på hela 1400 kvadratmeter. Men det dröjer ytterligare några månader innan du kan spana in BMW R18 eftersom det varit stillestånd i fabrikerna.
– Detta är en riktig storsatsning som skapar helt nya möjligheter för motorcykelentusiaster i hela Mälardalsregionen, säger Adi Ravid.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com