Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så kör man säkrare med motorcykel

Finns ett par saker att tänka på

  • Foto: if

Nu är våren här och därmed är det dags för motorcykelsäsong. Om man tar ut motorcykeln finns det ett par saker man kan göra så att man kör säkrare.

Vi brukar för de mesta skriva om personbilar, men det säljs även en hel del motorcyklar på vår sajt. Intressen ökar även generellt i vår avlånga land. Antalet motorcyklar i trafiken har ökat med 2,6 procent och i december fanns det 310 086 exemplar, förra året nyregistrerades det 15 134 motorcyklar. 

De mest populära cyklarna är mellan 601 och 1 000 kubik, där det registrerades 5 386 fordon förra året. Men att köra motorcyklar medför risker. Förra året dog 30 personer som körde motorcyklar, men samtidigt var det den lägsta siffran sedan 2003. Flest personer dör i singelolyckor. Nu har försäkringsbolaget If gett fem tips för en säkrare säsong. 

Se upp för bilister: Under motorcykelsäsongen har bilister ofta svårt att upptäcka personer på två hjul och det är viktigt att se till att placera sig i bilistens synfält. Ta aldrig för givet att en bilist ser dig. 

Trafiksäkerhetskurs för att bli säkrare i trafiken: Det är lätt att bli ringrostig när man har haft ett köruppehåll under vintern. Därmed kan en trafiksäkerhetskurs som innehåller balans- och bromsövningar vara bra. 

Ladda ned säkerhetsapp:Utifall att en olycka skulle vara framme, så finns det en app som är framtagen, Detech. Företaget har utvecklat ett automatiskt nödlarm tillsammans med forskare på Chalmers som genom mobilens inbyggda sensorer och algoritmer kan upptäcka en motorcykelolycka. Om så är fallet, så aktiveras ett larm på telefonen. Föraren har en minut på sig att avaktivera om denne mår bra, annars skickas ett automatiskt sms till förarens inskrivna säkerhetskontakter, har man premiumverrsionen så kontaktas även SOS-alarm. 

Fundera på att byta hjälm: Hjälmars förmåga att ge ett bra skydd vid skada försämras över tid, och därmed  behöver man byta ut den regelbundet. Rekommendationen är vart femte år, men används den varje dag bör bytet ske oftare. Hjälmen ska ha ECE 22:05-märkning. 

Använd alltid komplett säkerhetsutrustning: Införskaffa ett godkänt ställ i bra kvalitet och se till så att det sitter bra på kroppen. Försäkringsbolaget rekommenderar ett i antingen skinn- eller gore-tex för mc-bruk, i kombination med separat ryggbygg, hjälm, mc-stövlar och handskar. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com