Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW testar självkörande motorcykel

Håller balansen helt själv.

Autonom teknik testas på motorcyklar just nu. Syftet är att utveckla hjälpfunktioner som kan skapa säkrare MC-förare i framtiden.

Bilar som kör sig själva är i ropet just nu. Varenda biltillverkare med (eller utan) självaktning vässar på självkörande konceptbilar och inom några år ska de ha nått ut i trafiken. När det händer ska vi kunna släppa ratten och tumma igenom Facebookflödet i telefonen i stället för att behöva hålla ögonen på vägen.

Nu har BMW gått ett steg längre. De har tagit fram en självkörande motorcykel som inte bara svänger dit den ska, utan håller också balansen och fäller ut stödet när det är dags att stanna.

Nu undrar du varför. Av alla människor som skulle kunna tänkas vilja ha ett självkörande fordon är väl motorcyklisterna de sista. Hela syftet med att motorcykla är – väl? – att bemästra maskinen, inte att ta sig från en punkt till en annan så smärtfritt som möjligt.

Utom i Bangkok.

Du kan vara lugn, för syftet är inte att ta ifrån dig kontrollen över styret. BMW vill öka säkerheten och ge möjlighet att undvika farliga situationer, situationer som föraren kanske inte är medveten om. Då skulle tekniken kunna gripa in och avstyra en eventuell olycka. Eller kanske bara göra föraren uppmärksam på problemet.

Så BMW vill inte ta upplevelsen ifrån dig. De vill bara göra dig till en bättre förare. Det kanske vore någonting även för biltillverkarna att ta fasta på.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com